lördag 2 november 2019

Hej Åstorp, Hej minnen & Hej framtiden!

Igår fick jag mig en riktig nostaglitripp. Jag är ju uppväxt i Åstorp utanför Helsingborg men lämnade det 1999 när jag flyttade över Hallandsåsen och har knappt varit tillbaka sen dess. Massor med fina minnen men också en del som gör ont i hjärtat. Mycket av mamma finns där och hjärtat knyter sig lite när jag är tillbaka. Det blir så tydligt då att hon inte finns här. Jag gick förbi en av hennes gamla arbetsplatser igår i Helsingborg och min första tanke var "Åh, jag måste fota och skicka en bild till mamma!" Dela nostalgin liksom. Men i samma sekund som jag säger orden så slår ju verkligheten mig...

I det här fina huset är jag uppväxt. Bara bra minnen härifrån. Ett fantastiskt hus att få växa upp i. Som ett slott. Här finns min barndom bevarad som sockerdricka i hjärtat. Fantastiskt att se att det är så välbevarat och omhändertaget. Som min barndom.

Många fina minnen. Bra minnen. Roliga minnen! Frukost på fina Fahlmans i Helsingborg, kaffe på ett av de mysigaste fiken jag vet - Ebbas Fik, en sväng inom Kullagatan och Söder. Knutpunkten där man alltid hängde som cool 14-17-åring i blonderat hår, Adidasbrallor och Buffaloskor. (Gjorde ju ett tappert försök häromdagen att återfå den gamla hårfärgen. Skjut mig.) Och gamla uteställen som Q...och Amadeus där man käkade "fyllekebaben" innan man tog sista bussen hem till Åstorp. Och fiket där man köpte "bulle med bulle", butiken där jag köpte min första CD-skiva, min gamla högstadieskola, fritidsgården Uppe där vi spelade rundpingis och käkade tekakor med ost, trappen där jag gjorde slut med Patrik Melander och vi satt och grät så att vi knappt fick luft innan han körde iväg på sin svart/lila Yamaha DT och jag fick cykla hem och gråta hos Christian Frohm. Och Möbelkompaniet där jag och en kompis en gång smög in och somnade i en våningssäng och fick en massa skäll av personalen, Rosa Kiosken där vi köpte "en liten vit Prince" för 16.50 som vi smygrökte och sen inbillade att vi kunde dölja doften av genom att tugga Jenka och spruta ner oss med Dates parfym "Pamela". Minnen! Mamma kände doften varje gång.


Ebbas Fik! Ett MÅSTE om ni är i Helsingborg! Inte bara för att det är fantastiskt mysigt där inne utan också för att alla kakor är GIGANTISKA, haha.

Det är ganska häftigt det här med hur platser framkallar känslor och minnen. Som gamla favoritlåtar. Ganska sorgligt egentligen att man har en plats som representerar hela ens barndom och uppväxt...som man aldrig besöker. Har lovat att ta med barnen på en roadtrip "i mina gamla hoods" och nu har jag "förspanat" lite och vet vad jag vill visa dem. Och vad jag kanske inte behöver visa eller berätta om, haha. 

Körde förbi husen jag bott i. Vallbo, Smålandsgatan och Gotlandsgatan. Gotlandsgatan där mamma så stolt fick sitt "egna hus" som hon var så otroligt stolt över även om hon inte fick ett eget sovrum där utan gav alla oss barn vars ett rum. Där vi har delat hela min tonårstid och där finns de där jobbiga minnena som får hjärtat att svämma över av känslor. Saknaden. Skratt och gråt. Fester som spårat ur, utdragna telefonsladdar för att bryta dyr internetuppkoppling, två meter höga solrosor på gaveln, en röd Ford Escort, kärlekar, kompisar man saknar och minnen man ibland vill plocka bort. Livet.

Körde förbi kompisarnas gamla hus. Där man lekt som liten, byggt kojor, varit dagbarn och varit kär. Ryttarservice där vår snälla dagmamma Inger alltid bjöd på "köttfärssås på burk" och där vi köpte maniklar. Minns fortfarande doften av läder ifrån alla hästgrejor och jag minns hur man suktade efter de fina dockorna i leksakshörnan. Och väggen med färgglada fiskedrag som jag köpte till pappa i födelsedagspresent. Platserna man hängde på och kollade film, drack häxblandning (örk), körde moppe på och hånglade tills man fick munsår. Det mesta är sig likt där. Det finns en del nya hus och butiker. Men tiden har stått stilla på många av platserna...och det känns jättekonstigt att se.

Videokalle och Apollo där man spenderade halva studiebidraget i solariepengar, posten där jag skaffade mitt falskleg (preskriberat nu så släpp det, haha. Förlåt pappa. Men jag ville in på Q.), badhuset där jag och min storebror spenderade massor av eftermiddagar och gamla djuraffären där jag köpte fiskar utan att fråga mamma först som fick bo i mammas finaste bålskål. A trip down memory lane. Mysigt. Bra dag med mysigt sällskap.

Konstigt och läskigt att tänka att det är NU som mina barn skapar de där minnena som kommer ligga så väl bevarade i deras hjärtan i resten av deras liv. Vi skapar det nu.  Tillsammans. De kommer köra förbi vårt hus om 30 år och säga "Här sov vi på studsmattan, bråkade om skärmtid, käkade tacos och det var här som mamma missfärgade sitt hår så att hon såg ut som en idiot." Hoppas de minns de bra sakerna. Kramarna, kärleken, diskussionerna om livet, buset, kittlandet av små fötter, spakvällar med ansiktsmask och fotbad och tandborstningen med "speak-out-hållarna" i munnen för att komma åt hela vägen in till kindtänderna utan att skratta och de brända kanelbullarna som vi trots allt bakade tillsammans med Mr Vain på högsta volym...

over and out.

//Meekatt...

24 kommentarer :

 1. Helt underbart å läsa! Haha så rätt på alla ställen!! Nu heter jag Radünz i efternamn så du vet haha. Men axlen finns fortfarande kvar även efter alla dessa år. Kram på dej!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, skönt att veta. Bra minnen! Kram!

   Radera
 2. Kan relatera till nästan vartenda ställe du nämner... Jag har växt upp i Hbg men bor nu utanför Åstorp, så inte så konstigt kanske. Jag jobbar i Hbg, så man vänjer sig lite vid att gå runt bland sina minnen. Men ibland kan jag gå förbi en plats med en yngre kollega som inte hunnit bli nostalgisk än och liksom stanna upp och småle för mig själv. "Det var ju där som..." Och jag gör samma reflektion: Livet alltså!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det häftigt hur minnen bevaras och ploppar upp på gamla platser. Livet!

   Radera
 3. Åh vilket härligt inlägg med fina härliga minnen ifrån vår uppväxt. Tårarna forsar av igenkänning här, älskar det! Älskar att följa dig!

  SvaraRadera
 4. Hahaha, underbart! Liten vit Prince, jenka och dateparfym!!!

  SvaraRadera
 5. Men är du ifrån ÅSTORP?! Vad coolt!!!!! Vad hette du i efternamn innan du gifte dig? Jag gick på Bjrnekulla och är 82:a.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är född 80 och har hetat Birgersson hela tiden. Gick dock med 79:orna. :)

   Radera
 6. EBBAS!!! Där bodde jag nästan hela min gymnasietid. Tänk att det finns kvar! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det häftigt! Superhärligt ställe!

   Radera
 7. "Vi skapar det nu. Tillsammans. De kommer köra förbi vårt hus om 30 år och säga "Här sov vi på studsmattan, bråkade om skärmtid, käkade tacos och det var här som mamma missfärgade sitt hår så att hon såg ut som en idiot." Hoppas de minns de bra sakerna. Kramarna, kärleken, diskussionerna om livet, buset, kittlandet av små fötter, spakvällar med ansiktsmask och fotbad och tandborstningen med "speak-out-hållarna" i munnen för att komma åt hela vägen in till kindtänderna utan att skratta och de brända kanelbullarna som vi trots allt bakade tillsammans med Mr Vain på högsta volym..."

  Dina fina barn kommer ha sina hjärtan fyllda av fantastiska minnen det lovar jag. har följt dig i flera år och du är en så härlig, rolig, varm och häftig mamma. Lycko dina barn som får skapa minnen med dig!!
  Kram Annelie

  SvaraRadera
 8. Även om jag inte är ifrån samma plats väcker detta så många härliga minnen ifrån min egen uppväxt. Tack för ett härligt inlägg. Ha en fin helg katten! Älskar att du är tillbaka!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att vara tillbaka! Kul att du hänger kvar!

   Ha det fint!

   Radera
 9. Så underbart att läsa och så många minnen som flyger förbi. Minns badhuset som om det var igår....märkligt! Jag är från Nyvång så hängt en del i Åstorp genom åren �� men det är inte ofta man tar sig över åsen på det hållet....

  SvaraRadera
 10. Underbar läsning. Är själv från Ljungbyhed. Hängde mkt i Hbg. Clock, festa på Maxim, Möbelkompaniet och Oj i Åstorp, gymnasiekompisar från Åstorp. Tack❤

  SvaraRadera
  Svar
  1. åh Clock var det bästa! Nr One meal!

   Radera
 11. Åstorp is the ❤️
  Uppväxt på Ormastorpsgatan
  Vid Haganäs skolan
  Flyttade 87-88
  Men känner till Hodsen ������

  SvaraRadera
  Svar
  1. And it´s all the same...typ, haha. Kul att komma tillbaka efter många år.

   Radera
 12. Glöm inte dag och natt där hade vi skoj😛

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad!