söndag 6 januari 2019

Bra mammor, Stopp i avlopp & Silikon!

Innan jag blev "ensam" förälder (Nej, jag är inte ensam men själv) så hade jag ingen aning om hur mycket det var man skulle kunna. Man ska ju kunna ALLTING. Både saker som är helt självklara och saker som är helt jävla idiotiska. Ja, jag fattade att man var tvungen att bli duktig på att tvätta (vilket jag slapp i alla år förut då jag envisades med att missfärga och krympa alla kläder, haha). Och ja, jag fattade att man skulle bli ensam ansvarig för både lämning och hämtning i skolan, vab och fritidsaktiviteter under "mammaveckan". Och läxor, prov, läkarbesök, lekträffar, handling, matlagning, nattningar, trots, utbrott och den där lilla detaljen att man ska försörja ett helt hushåll helt ensam. Och så ska man se till att alltid ha plåster hemma. Och ägg. Och rena gympakläder (som man inte glömt kvar i bagaget sen förra veckan!). Allt sånt ska man klara utan att någon påminner en om en enda grej. Och så ska man ju jobba heltid samtidigt som barnen inte ska gå för långa dagar på fritids. Och så är man ju mamma och ska vara smal, snygg och allt det där. Kåt, glad och tacksam...typ. Man ska vara en engagerad mamma och visa att man kan och man får inte klaga...för man gjorde ju ett val.


Jag fixar det där...oftast. Ja, jag ringer barnens pappa och gråter ibland och jag ligger i fosterställning emellanåt med världens ångest men oftast går det riktigt bra! Jag får ihop vardagen, klipper gräsmattan med en handjagare (skjut mig), målar om och tapetserar och jag tycker ofta att det är ganska kul. MEN! All den där andra skiten som man måste kunna när man driver ett eget "Familjen AB". Herregud?! Det var ingen som sa att boxermottagaren var inbyggd i TV-helvetet eller att man behöver lufta elementen. Det tog mig två månader att få igång kanalerna här hemma för jag spenderade mina dagar med att leta efter den svarta "boxer-mottagar-apparaten" som jag till och med köpte en dyr fin TV-bänk till när jag flyttade. Det fanns inte någon svart "boxer-mottagar-apparat". Och det har tydligen inte funnits på flera år heller...utan kortet sticker man in direkt i TV:n. Nu vet jag det och TV-bänken fick Tina.


Man ska veta att bilen behöver styrservoolja, hur man kopplar in internet och virusskydd, man ska veta att dammsugaren inte bara har påse utan även ett filter och att torktumlaren har TVÅ olika filter. Man ska kunna sköta fjärrvärmeanläggningar, veta vilka kablar man behöver för att koppla ihop saker och man ska ha en skruvdragare. Och en sån där aggressiv jäkel som kan borra i betong. Och man ska pluggar hemma. Och ett vattenpass.

Man ska kunna rensa avlopp. (Ja, jag VET att det finns en massa supermänniskor där ute som gör allt i ett hushåll. Jag var inte sån.) Man är bra på olika saker och i vårt äktenskap var det inga bekymmer. Vi gjorde det vi var bra på och tyckte var kul och allt flöt på. Men jag lever stenhårt med mitt motto "JAG KAN SJÄLV!" som en trotsig 3-åring och jag gör allting själv. Jag ber inte om hjälp. Ja, jag misslyckas emellanåt men jag får en massa viktiga läxor på vägen. Så efter två veckors krånglig tandborstning med en vask som svämmade över kavlade jag till slut upp armarna och skruvade isär rören under vasken och fick ordning på det. Jag svor en del ja. Men heja mig liksom! Och läxan? STÄLL EN HINK UNDER VASKEN NÄSTA GÅNG. Örk. Ett dött masvin(!?) och hundra liter sörja fick jag torka upp ifrån badrumsgolvet. Mysigt. #menjagkansjälv #köptenhinknu

Malin, 3 år. Jag kan själv.

Man ska komma ihåg att besikta bilen innan man får körförbud (oups), man ska hålla koll på försäkringar, jämföra olika abonnemang och man ska beskära fruktträden. Man ska komma ihåg att vattna orkidéerna och man ska veta hur man sätter tillbaka ugnsluckan på ugnen när den lossnar. Och detta ska man göra utan att få ett psykbryt och kasta ut den på gräsmattan. Läxan? Man måste hämta in luckan själv igen när man lugnat ner sig och fortsätta projektet...själv.

Man ska åka till tippen själv, låna bil med dragkrok, fatta hur man monterar krokhelvetet som numera tydligen ligger löst i bagaget(?!) och man ska hyra släp på macken och därmed kunna berätta vilket slags uttag man har på bilen. Tydligen finns det olika. Tacka vet jag mitt gamla beiga Kinderägg (min gamla fula saab för er som inte var med förr) - där satt kroken liksom fast i bilen. Alltid. Det kändes betydligt säkrare än när jag själv stått på alla fyra bakom bilen som en idiot och grejat med Majsan som hejarklack, haha. Backa med släp behöver man dock INTE lära sig. Det där är så dumt att jag inte ens tänker försöka fler gånger. "Gör PRECIS som vanligt men HELT tvärtom bara!" Skit på er! Jag kopplar av släpet, flyttar det dit jag vill genom att dra det själv och sen backar jag bara dit bilen och kopplar ihop skiten igen. För sån é jag. Jag får lite roliga blickar och kommentarer på tippen ibland men jag är ändå stolt över att jag ens tagit mig dit utan att dö eller döda någon på vägen.

Man ska göra backup och säkerhetskopior på saker man har i datorn och telefonen, man ska byta till vinterdäck i rätt tid och man ska sätta en silikonkant mellan vasken och kaklet när den gamla lossnat. Man ska veta hur man öppnar silikontuben och man ska också lära sig att det inte räcker att köpa silikontubshelvetet utan att man också behöver en stor pistolmojäng att stoppa in den i. Såna onödiga läxor. Tänk så mycket energi man måste lägga på skit numera. Och så ska man ju vara en glad mamma också. Tacksam. Pedagogisk. Bullbakande men vältränad. Och så ska man skriva böcker, lansera dem och vara restaurangchef. Som om det inte är jobb nog att vara hantverkare och bilmekaniker!?

Men så får man ju också känna att man övervinner allt det där jobbiga. Själv! För att man har inget val. Jo, det har man såklart egentligen. Jag har en massa fina vänner omkring mig som skulle kunna rädda mig ifrån en massa svordomar och psykbryt. Men jag ville bli självständig och jag vet ju att man kan...nästan allting. Det säger jag till mina barn varje dag och då måste jag ju visa dem det och inte ta den enkla vägen.

Tänk så många gånger jag och barnen skålat i Starwars-champagne över saker som vi fixat helt själv! Vi har skålat för allt ifrån ihopbyggda ikeamöbler, upphängda tavlor i betongväggarna, fungerande bredband till besiktigad Meekattbil, fickparkering i stan och hembakade saffransbullar med vit choklad. Vi har skålat för alla rätt på geografiprovet, för att mamman till slut fattade hur cromecasten fungerade och för att jag lyckades släpa in bubbelpoolen på altanen i ren ilska och få igång den samma kväll - med rätt filter. Vi har skålat för min nya boklansering, för att jag efter ett år lyckats lista ut att man kan använda x-boxen som DVD-spelare (fatta så smart!?) och för att vi till slut fick krattat upp alla miljoner äpplen ifrån gräsmattan. Vi är ett grymt bra team vi tre...här hemma på Videvägen. Och om jag bara lyckas få ner den där jäkla routern som jag lyckats sätta fast på väggen jättejättehårt(!) så kan jag till och med ge er lösenordet till vårt wifi.  


over and out.

//Meekatt...

35 kommentarer :

 1. Man klarar mer än man tror ❤

  SvaraRadera
 2. hahaha du e ju bara så underbar!!! alltid lika roligt att läsa dina inlägg! och kämpa på!!

  SvaraRadera
 3. Uj uj uj, slutade andas där ett tag :-) , men det är så det är, med eller utan ungar när man bor själv. Detta är ofta vådligt provocerande för vissa män man träffar. Jag frågar inte om hjälp om jag verkligen inte kan klara det själv. Learning by doing, det är min livsmelodi. Hur skall man annars få något gjort? Hoppas att prettomorsorna läser inlägget... de har lite att lära. Bara så du vet så är du fantastisk.

  SvaraRadera
 4. Du beskriver det så bra, precis så var det/är det. Man pendlar mellan awesomeness och hopplöshet 😉😆

  SvaraRadera
 5. Sitter här och småskrattar när jag läser och barnen leker i duschen med lusmedel i håret(yey). Så tack för bloggen från en också mitt i vardagen. P.s. du klarar det!

  SvaraRadera
 6. Tack för att du återigen förgyller mina dagar😍😂👌

  SvaraRadera
 7. lägg till att fixa andra djur som också vill bo i huset- getingar tex, denna vinter ingår även att plocka döda möss från fällor, komma ihåg att ställa ut de förbaskade soptunnorna på rätt dag (eller stå där och inse att det dröjer 2 veckor innan den töms igen, och den är redan överfull......), se till att toan skuras efter magsjuka, fylla på toapapper (detta gjordes ju automatiskt när man bodde hemma, eller med annan vuxen???). Och inse att mjölken inte fyller på sig själv i kylskåpet. Och mitt i detta har man INGEN ANNAN att skylla på...... kanske det jobbigaste av allt???

  SvaraRadera
 8. Helén Törmä6 januari 2019 11:04

  Du är duktig. Klart att du fixar själv. Visst jag har en sambo, men jag försöker in i det sista och fixa själv- För man lär sig av sina egna misstag, inte av andras. Hejja dig. Du är bäst.

  SvaraRadera
 9. Håller med! Precis lika jobbigt som det är att fixa allt detta, att komma ihåg allt, att inse hur man löser problemen- lika häftigt är det att faktiskt fixa det själv. Även om det är ljusår efter alla andra, eller att det tar tre gånger så lång tid som om någon annan skulle gjort det, eller att man framstått som en idiot på bilverkstan. Så är det JAG som har fixat det. Nu ska jag bara komma ihåg att skåla över mina framgångar också........

  SvaraRadera
 10. Haha! Underbar läsning! Skrattade flera gånger😂

  SvaraRadera
 11. Du kan allt du vill kunna. Men visst känner jag igen mig i det du skriver. Men även om man kan så är det inte alltid att man vill, orkar o känner för det.
  Lycka till med att få ner den från väggen 😂❤

  SvaraRadera
 12. Härligt och bra skrivet!
  💪🏻
  Yvonne

  SvaraRadera
 13. Hon kan hon Meekatt! För sån e hon! ❤️

  SvaraRadera
 14. EXAKT SÅ! Man ska kunna allt och man kan aldrig hävda motsatsen för då sitter någon och tänker att "det valde hon ju själv!" Heja dig som kan och vågar sätta ord på verkligheten. Ingen kan det så som du! Får man komma med önskemål om inlägg? Älskar hur du formulerar dig så att man skrattar och gråter och nickar igenkännande hela tiden. Du är fenomenal på att skriva och jag är så lycklig över att du är tillbaka!! TACK!

  Helena

  SvaraRadera
 15. Johan F på Furet6 januari 2019 13:33

  Vill du ha hjälp med något - vad som helst - så bor jag ju också på Furet och har en bra skruvdragare. Och en sån där aggressiv jävel som borrar i betong. ;)

  Puss!

  SvaraRadera
 16. Ensam mamma varannan vecka. Fighting!6 januari 2019 13:33

  TACK för detta inlägget! SÅ befriande!!!!!

  SvaraRadera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 18. Ååååå så roligt att du är tillbaka!! Som jag har saknat att läsa dina underbara inlägg :) Jag vet inte hur du gör men du skriver så otroligt härliga, befriande inlägg och jag vill bara läsa meeeeeeeeer!
  Har du någon boksignering på G? Eller kommer du ha det när den nya boken har släppts på svenska? Jag skulle så väldigt gärna träffa dig och få en autograf i min bok (Är det okej att ha en stor i pannan med? Eller anses det udda och skumt? Haha)
  Kram från Hässleholmaren Heidi :)

  SvaraRadera
 19. Tack för att du är åter! Dina inlägg får mig verkligen att le! Man blir ju också nyfiken på om kärleken finns kvar i ditt liv? Micke? Om jag minns rätt 😅

  SvaraRadera
 20. Alltså detta var ju så jäkla awesome skrivet! Heja dej! Bara att byta vindrutetorkare var ett rent helvete! Särskilt när det var en mercedes special som bara fanns att köpa på Hedin Bil. Jo, jag tackar! Hur fan ska man veta allt och kunna njae det är det så långt ifrån. Men med lite jäklar anamma så funkar allt.

  SvaraRadera
 21. Ja, gudars va vi tjejer KAN. Känner så väl igen..
  O får du problem med elen, så bor du granne med Jimmy, hörde jag 😁

  SvaraRadera
 22. Ett fint ord jag lärde mig när jag levde som ensam mamma är Tillsammans. Hade svårt att be om hjälp och tyckte att jag skulle klara allt själv vilket slutade med sjukskrivning ett bra tag. Nu är jag tillbaka lite starkare än innan och klarar emellanåt att be om hjälp då jag upptäckt att tillsammans klarar vi det mesta ❤️❤️❤️ Glad att du är tillbaka, alltid lika härligt att läsa och igenkänningen är total. Kram M

  SvaraRadera
 23. Kul att du är igång igen Malin ❤️

  SvaraRadera
 24. "Och så är man ju mamma och ska vara smal, snygg och allt det där. Kåt, glad och tacksam...typ. Man ska vara en engagerad mamma och visa att man kan och man får inte klaga...för man gjorde ju ett val."

  Åh, EXAKT så. Man gjorde ett val. Den har man alltid i nacken. Man få inte klaga. Man ska vara både mamma och pappa och gud nåde den som klagar. Tack för ett inlägg som får mig att känna mig bättre än jag gjort på fyra år. Du är en stjärna. TACK för att du är tillbaka och lyfter våra röster!

  SvaraRadera
 25. Emma Andersson7 januari 2019 06:44

  Grattis till nya kärleken Malin. Märker ju att du är "back in business" både på ditt sätt att skriva och på hur du strålar på dina bilder. Vackra, kloka, fina, begåvade du. Längtar efter nya boken på svenska!! Kramar ifrån Emma Andersson i Halmstad

  SvaraRadera
 26. Man väljer ju att skaffa barn och om man sedan väljer att bara ha dem varannan vecka har man lite tappat rätten att beklaga sig o sociala medier tycker jag personligen. Hur många mammor har varannan vecka helt fri? Du har sju dagars barnledigt två gånger i månaden och har ändå mage att klaga på hur jobbigt det är? Hoppades att du skulle komma tillbaka med ny inspiration och kanske blogga om något man vill läsa men detta är ju bara pinsamt. Dags att bli vuxen snart va?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast... ”Andra” mammor som inte har delad vårdnad har en pappa som kan ta barnen/hjälpa till. Det har inget med att växa upp att göra. Det har med livsförhållandet och kämparglöden.

   Radera
 27. Tack för ett (h)ärligt och naket inlägg! Du har verkligen förmågan att få ner känslorna på print.
  Var rädd om dig och nya kärleken, han verkar vara bra för dig.

  Stor kram från en annan mamma som är ensam varannan vecka.

  SvaraRadera
 28. VÄLKOMMEN TILLBAKA STJÄRNAN!!!

  SvaraRadera
 29. Detta är anledningen till att byta ut ordet ”ensam förälder” till ”Enastående förälder”

  SvaraRadera
 30. Ja herregud vad mycket man vet och inte vet. Jag bor i ett väldigt gammalt hus med vedpanna och ackumulatortankar. Efter 4 år är jag fortfarande helt nollställd gällande detta system. En massa rör som bara går härsan och tvärsan. Och nu har tydligen laddpumpen pajat och vad fan gör man då? Låter dyrt iallafall #flyttatilllägenhet

  SvaraRadera
 31. Skrattade högt när jag läste det där om släpet! Det hade så kunnat vara jag, tar hellre av skiten och rullar det än backar 😂 så kul att läsa dina inlägg igen och jag ser fram emot när din nya bok kommer ut på svenska!
  Kram Jonna

  SvaraRadera
 32. Tack! Jag blev inspirerad av ditt inlägg och istället för att gnälla hos maken om kassa vindrutetorkare på min bil, åkte jag själv till Mekonomen och fixade nya. Visserligen fick försäljaren visa mig hur man byter men den ena bytte jag själv. Kan låta löjligt men just bilen har blivit en sak som maken sköter helt nästan, så kände mig faktiskt rätt stärkt när jag åkte därifrån. Kanske ett ”första steg” om inte annat...
  Tack för grymt inlägg och du är grym!

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad!