tisdag 8 december 2015

Glamor, Gnälliga föräldrar & Lussehets!

Då var barnen ivägskickade och den här trötta mamman har släpat sig ut i köket...iklädd onepiece...för att njuta av lite mikrat kaffe. Glamoren flödar i mitt liv. Det där fina pepparkakshuset som vi pimpade igår hade visst sjunkit ihop inatt. Fan. Men vi gjorde det i alla fall. Heja mig.

Idag är det full fokus på jobb och tavlor som ska levereras och dagen avslutas med "glögg-in" på Fritids. Härligt! Igår printades det beställningsbekräftelser så att bläcket tog ut i skrivaren. Det där är ju verkligen ett lyxproblem så jag kunde inte ens bli upprörd. Nu väntar jag bara på att den där pallen med böcker ska komma så att jag kan börja signera och packa! Yeyh! Jag var lite kaxig och skrev "Vill ni ha en personlig hälsning i boken så skriv det!" Det är hittills över 250 personliga hälsningar, haha. Och jag som skriver så illa! Dags att öva på handstilen!

Vi måste prata om det här med Lucia. Jag SPYR på alla statusuppdateringar på Facebook ifrån bittra föräldrar som "inte får gå på Lucia". Kom igen!? Är detta verkligen avgörande för julen? Lika dumt som alla ni som klagar på julkalendern och menar att "det är ingen jul utan en julig julkalender!". Hänger hela julen på dessa detaljer så får ni faktiskt skärpa er. Lika väl som jag varje år glömmer hur mycket jag svor sist jag gjorde pepparkakshus - lika mycket har ni glömt hur ni stressade, gick upp tidigt och hetsade för att komma i tid till det där firandet…för att sedan komma sent till jobbet. Tjat på morgonen på barn som inte vill ha lussekläder, fikande på snorpepparkakor, blyga barn som inte vågar sjunga och föräldrar som väljer att titta på firandet genom en iphone istället för att njuta av det live. Är det där verkligen avgörande för julstämningen?

Vår förskola har tagit det bästa beslutet i år! Barnen firar själva lugnt och fint med personalen - utan oss föräldrar. De myser och sjunger i lugn och ro. Sen får vi föräldrar komma på ”drop-in-fika” och se firandet på film. Bästa sättet. Inga barn som behöver känna press eller vara blyga, ingen äckligt tidig morgon med stress och kyla och ingen hets för personalen. Det är väl jättebra? Vill man fira lucia med sina barn så kan man göra det i alla fall. Vi klär ut oss hela familjen och åker och lussar för farmor och ett par av våra vänner. Jag och Freddy ser ut som idioter i våra vita badrockar men roligt är det och barnen älskar det! Det är ju trots allt för barnens skull vi firar det - inte för vår skull...väl?


 
Nej, sluta hetsa föräldrar eller styr upp kaoset själv! Traditionerna som alla skriker så högt om hela tiden i sociala medier - det är väl ändå vi själva som ansvarar för att föra dem vidare och inte förskolepersonalen? Deras jobb är att ta hand om våra barn. Inget annat. Nej, bjud hem hela förskolan själv klockan sju på morgonen - inklusive alla föräldrar. Ordna sedan så att alla barn vill stå upp, sjunga och se glada ut, ha tålamod för alla föräldrar som ser stressade ut och envisas med att filma och fota så att barnen tappar fokus och bjud sedan alla på hembakad fika. Mysigt va?

Nu - jobb!

over and out.

//Meekatt...

http://www.meekattmedia.com/shop/product/lat-mamma-bajsa-ifred?tm=webshop

17 kommentarer :

 1. Du är så klok katten! Alltid! Så bra gjort av förskolan och som du skriver mtycker mysigare för barnen!

  SvaraRadera
 2. Du är sååå bäst!! Huvudet på spiken!

  SvaraRadera
 3. Du har så rätt! Jag förstår att vissa känner stress över julen när de måste störa sig på allt som inte är så som dom förväntar sig. Njut av glögg, god mat, massor med julgodis och förväntansfulla barn istället.

  SvaraRadera
 4. Kloka ord från en klok kvinna ��

  SvaraRadera
 5. Klart det är för barnens skull men man kan fira på dagis/skola ändå. Här är det lussetåg på fredag em, foto och filmförbud under uppträdandet, egen fikakorg efteråt :)
  Bra att det finns alternativ

  SvaraRadera
 6. Håller helt med. Dessutom är det skittråkigt att kolla på barnens luciatåg. Haha! Tyvärr har både vårt dagis och skola lucia som vanligt. Utomhus dessutom så man får stå och frysa. Bättre att ha utan föräldrar som du skriver. Det är ju barnen som tycker det är kul!

  SvaraRadera
 7. De år det har varit lussande för föräldrar, fan och hans moster på förskolan och jag inte kunnat gå har jag fått dåligt samvete... De år jag kunnat gå har jag sett ledsna barn när deras föräldrar inte kunnat komma.
  I år går de barn som vill till äldreboendet och lussar. Tummen upp på den! Inga stressade föräldrar, inga barn som står där "på tvång". Barnen är glada och de gamla tycker det är jättetrevligt.

  SvaraRadera
 8. Vi hade faktiskt inge Luciafirande förra året men det togs upp i år och jag tycker visst man kan ha Luciafirande men på barnens villkor. Detta året kom de fram till att barn från 3-5år går Lucia. De som vill och vi kollar på. De mindre barnen blir det som er Lusse-fika. Jag tycker detta känns bra för dessutom är Lucian istället lagd innan hämtning. Och föräldrar som klagar att åh det blir stressigt. Man får faktiskt släppa lite och kolla på sina barn. Det är ju bara början till när de är i skolan. Bra träning att stå framför publik. Och jag tycker det är en mysig grej. Och de flesta barnen tycker faktiskt det. Jag tycker inte alla ska få lida för att några föräldrar klyddar eller några barn är blyga. Tyvärr har vår förskola lyssnat väldigt mycket på "få" åsikter och man kan inte anpassa sig bara för att några tycker. Det är viktigt att lyssna på alla. Och finns det problem får man ta upp och lösa det utan att bara stryka allt som de gjorde.
  Kram och tack för en bra blogg! <3

  SvaraRadera
 9. Apropå sjunkande pepparkakshus så läste jag att man ska köra de färdiga bitarna i ugnen tills de nästan blir brända för att de ska hålla sig bättre. Jag gjorde det med mitt och det verkade stabilt iaf, men åkte i soporna i ren frustration när jag inte fick ihop det, haha!
  // Lena

  SvaraRadera
 10. Vi har julpyssel drop-in istället och barnen får klä ut sig om dom vill. Första året dom kör på det, ska bli mysigt tycker jag :)

  SvaraRadera
 11. Som både förälder och dagisfröken instämmer jag till fullo. Det är inte för föräldrarnas skull, utan barnens. Så det!

  SvaraRadera
 12. Och när de blir stora så slipper man allt sådant :) Men då tappar man alla hållpunkter, Lucia, fritidsmingel, dagismingel, terminsavslutningar på aktiviteter etc, hade liksom sin fasta tid i december och nu när man inte har de hållpunkterna så är det helt plötsligt den 23 och man inser att man inte har koll på någonting. Dock vet jag att det är 8 och en halvdag, ca 40 lektioner varav 7 matte "innan den där jävla skolan är slut för i år" :)

  SvaraRadera
 13. Vilken bra lösning som förskolan kommit på. Låter optimalt!
  /Ullis

  SvaraRadera
 14. Angående beställning av tavlor,har du kollat din mail?

  SvaraRadera
 15. Hej du!
  Blev precis tipsad om din blogg och jag må säga, helt jäkla underbar! Precis i min smak. Och eftersom jag inte ens visste om dig skickar jag lite Länkkärlek från min blogg <3

  SvaraRadera
 16. Jag håller inte alls med. Jag vill gärna se stoltheten i dotterns ögon när hon får visa upp sig i lussekläderna som hon längtat efter. Det är trevligt att träffa de andra föräldrarna som man annars bara rusar förbi i dörren i bästa fall. Och faktiskt så tycker jag inte att det skadar att barnen får lära sig att göra saker inför publik. Det är ju en i högsta grad välmenande publik som inte förväntar att någon ska sjunga ens (haha) och som bara kommer skratta med värme åt att en unge stoppar ljuset i näsan. Nej, för en gångs skull håller jag med alla gnälliga föräldrar på facebook! Som tur är går dottern på ett mycket traditionellt dagis som ska ha luciafirande som man brukar så jag slipper i alla fall gnälla!

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad!