måndag 31 augusti 2015

Hej Facebook!

Så här är det: Jag driver en blogg och ett företag och i och med detta har Facebook kommit att bli en viktig del av mitt arbete. Jag får en massa trafik in via Facebook och det är en kostnadsfri och effektiv marknadsföring. Så yeyh för det såklart. Privat är jag inget större fan utöver det att jag uppskattar smidigheten kring att man blir påmind om när folk fyller år. Samtidigt inser jag ju att det är lite tragiskt att det krävs en sådan tjänst för att man ska komma ihåg folks födelsedagar och  jag kan väl erkänna att jag grattar mest av bara farten och inte för att jag egentligen bryr mig så mycket. Men sån é jag. De jag bryr mig om på riktigt ringer jag till. (Och ibland glömmer jag bort även de jag tycker om.) För sån é jag.

Sen är det lite kul att ha lite koll på vad gamla arbetskamrater, klasskamrater (och gamla ligg också för den delen, haha) pysslar med idag. En del stjärnskott i skolan blev inte det man trodde och en del värdelösa skoltrötta partyprioriterande stjärnor gick det oväntat bra för. Som mig, haha. Det är ju lite kul att kunna uppdatera sig lite och se hur det gick för en del. Men allvarligt talat så skiter jag fullständigt i vad Johanna i 9B åt till middag igår, vem som sitter och bajsar, vart Åsas tröja är köpt och jag fullständigt avskyr alla sockersöta jävla citat om hur bra vi alla är. Jag. Hatar. Dem. Fånga daghelvetet bäst fan ni vill men gör det tyst!?

Men det är såklart frivilligt att logga in och läsa skiten - det är jag fullt medveten om. Jag lämnar ut en väldigt väldigt liten del av mitt liv i bloggen och på sociala medier. Ändå tror en del att de känner mig utan och innan. Men en del lämnar ut HELA sina liv på sociala medier och jag blir nästan generad när jag läser deras statusar. Jag vill inte veta allt om folk jag egentligen inte vet något om. Känns lite skumt nästa gång man ska ta i hand med kompisens make när det dagen innan stod på Facebook att han var ett jävla svin. Ska man säga något om det då? "Jag läste om dig igår, hoppas du är ett mindre svin idag!" Men ja, alla är vi olika och det är högst frivilligt att ha ett Facebook-konto. I know that. Och jag kan ju välja att ignorera skiten.

MEN! Jag använder Facebook för marknadsföring och för att kunna hålla kontakt med mina läsare. Det är en fantastiskt produkt för just det ändamålet. Så nära "direkt" kontakt man kan komma med bloggläsarna utan att behöva kramas på Maxi och jag tror och hoppas att det uppskattas lika mycket av dem som av mig. Vi har jätteroliga diskussioner där inne ibland, tipsar varandra och berättar om roligheter. Skriver jag om mamma får jag alltid en massa kärlek och styrkekramar - skriver jag något extra bra delas det så att många fler kan få ta del av texterna. Fantastiskt! Och jag är så tacksam för den kontakten med mina läsare. Utan mina läsare finns inte bloggen. Så tack. ♥

Jag vill inte se döda barn på Facebook. Jag har absolut ingen förståelse för er som delar de här bilderna som cirkulerar nu och jag mår uppriktigt sagt illa av det. Det kunde varit Alice. Det kunde varit Elton. Det kunde varit mina älskade barn som låg där...uppspolade på en strand på andra sidan jorden. Mina barn. DINA barn. Det absolut viktigaste jag har i livet. Det är så oändligt tragiskt det som sker i världen just nu. Det finns inga ord som kan beskriva den skräck som dessa människor känner och det finns INGET som kan ta bort deras rädsla, panik, katastrofala sorg och uppgivenhet...inför livet. Här sitter vi med armarna i kors, sippar på Rosévin och ger ungarna ipads istället för godnattsagor och kärlek. Deras barn ligger på havsbotten. Döda. Och istället för att gå in och krama om era barn och vara tacksamma över att de finns...så går ni in på Facebook och delar bilderna på andras döda barn. Ni tror att ni på något vis hjälper dessa familjer genom att engagera er och "uppmärksamma" det som vi redan vet sker. Men när det väl är dags för folkomröstning orkar ni inte ens resa era arslen och ta ställning. Då...när ni väl har en chans att påverka på riktigt...då orkar ni inte. Ni som delar - sitter ni med era 13-åriga barn (för jag förutsätter att  ni håller er till reglerna och inte ger dem ett Facebook-konto innan de uppnått rätt ålder) och förklarar känslorna kring dessa bilder?

Varje dag dör barn. Överallt. Vi har nyhetsgranskare världen över. Det finns en anledning till att man inte visar dessa bilderna på TV4 och det handlar inte om att man vill tysta ner eller lägga ett "vackert charterljus" över båtresorna som sker över det som nu kallas dödens hav. Det handlar om respekt. Om empati. Om medmänsklighet.

Jag blev blockerad i tre dagar för en bild på lite sommarbrun hud i sommar. En somrig bild på fyra glada människor som gjorde bomben i poolen. Det är totalt oviktigt i sammanhanget (jag vet!) men de säger lite om Facebook, om de som arbetar där och om nivån på folket som använder tjänsten. Jag anmälde en bild för "olämpligt innehåll" för första gången igår. En bild på fyra döda små älskade barn som låg uppspolade på en strand och fick till svar:

"Tack för att du tagit dig tid till att rapportera något som du anser bryta mot våra communityregler. Det är sådana här insatser som gör att Facebook kan fortsätta att vara en säker och välkomnande miljö. Vi har granskat inlägget som du har anmält för att ha irriterande och smaklöst innehåll och vi anser att det inte bryter mot våra gemenskapsregler."

 Det kunde varit mina barn. Men jag drog ju vinstlotten i livet. Lycko mig?

over and out.

//Meekatt...

52 kommentarer :

 1. Jag älskar din blogg, dina inlägg. Jag älskade detta inlägg! Du sätter ord på det jag tänker och känner gällande dessa hemska bilder som cirkulerar.
  Tack för er bra blogg och för en klok och rolig person! :)

  SvaraRadera
 2. Det finns en anledning till att man inte visar dessa bilderna på TV4 och det handlar inte om att man vill tysta ner eller lägga ett "vackert charterljus" över båtresorna som sker över det som nu kallas dödens hav. Det handlar om respekt. Om empati. Om medmänsklighet."

  Det finns INGEN som kan formulera sig som du. Rakt i hjärtat. Alltid.

  Kloka kloka katten! ♥ Meekatt for president!

  SvaraRadera
 3. Tack för detta inlägg. Mådde så illa igår och legat vaken inatt med bilderna i huvudet. jag förstår inte att mina närmaste vänner delar detta. Respektlöst!

  SvaraRadera
 4. Kan bara hålla med. Var tog empatin vägen?

  SvaraRadera
 5. Håller med till 100!!
  Blev bara illamående av bilderna o skrollade snabbt vidare, för fy fxn..
  O ja, mina barn får inte ha Facebook än, Insta går bra, men Fb går fetbort! (De är 10 o 12)
  Kram på dig, o mer kärlek ( o choklad!) åt folket!

  SvaraRadera
  Svar
  1. BRA att du håller barnen borta från facebook!

   Kram! Och ja, mer kärlek och choklad åt folket!

   Radera
 6. Så bra skrivet! Jag saknar "gamla" Facebook. När alla postade bilder på vad dom åt till middag, tramsiga citat och filmer på roliga katter. Nu fylls flödet av politik, SD-propaganda och näthat. Jag orkar inte, och jag vill inte få dom bilderna på näthinnan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vad hände egentligen? Tragiskt.

   Radera
 7. Bra skrivet. bilder på döda vill man verkligen slippa att se! det gör mer skada än nytta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det hjälper verkligen inte debatten alls och det är totalt respektlöst!

   Radera
 8. Bilderna kanske delas för att upplysa puckon runt om i världen att det faktiskt är nått som händer alldeles i vår närhet. (Medelhavet ligger inte på andra sidan jordklotet) Kanske inte smartaste sättet men har du bättre förslag hur man kan upplysa då det inte syns i nyheter eller tidningar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag vet att medelhavet inte ligger på andra sidan jordklotet. Det var heller inte det viktiga i texten. Jag anser att det är osmakligt och ovärdigt att dela dessa inlägg och jag blir upprörd att det är först när man passerat alla gränser för värdighet som folk orkar engagera sig. Jag har ingen lösning på problemet i sig men jag blir provocerad av att en del plötsligt blir så jäkla engagerade fast de ärligt talat säkert inte har en aning om vad som händer eller vart bilderna kommer ifrån. En text kan beröra så mycket mer än en bild. Ibland räcker orden.

   Radera
 9. Jag fattar inte att det är lagligt att sprida dessa bilder. Sjukt. Bra att du väser katten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är ju i alla fall oetiskt och vidrigt...

   Mjau!

   Radera
 10. Tack för att du sätter ord på det jag ivf ofta känner! <3
  Kram från Anette

  SvaraRadera
 11. Håller med dig så till den milda grad! Har anmält så många osmakliga, våldsamma, och grymma inlägg och videor. INTE ett enda har de tagit bort! Men jag delade bilden på mamman med sin älskade son som låg på hennes ben och man såg lite av venusberget och ett kejsarsnitt... Det rök! OMEDELBART! Hur FAN tänker dessa som ska ska sitta och sencurera det som hamnar på facebook? Har till och med fått pm, privata bortplockade för att FB tycker de var opassande... Vem bestämmer det? De eller jag som är mottagare av dem?

  Vet inte hur man ska få dem att tänka om, hur man ska få dem att förstå... Sen reagerar jag på slutordet i deras standardbesked..... GEMENSAMHETSREGLER! BULLSHIT!
  Men vi får bara anmäla, anmäla, och anmäla igen, till slut tränger det väl igenom skallbenet hos någon av dem som sitter där,
  Vi ger oss inte.
  Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så. Anmäl - anmäl - anmäl!

   Kram!

   Radera
 12. Kanonbra skrivit ,jag håller helt med dig.

  SvaraRadera
 13. Du är en jävla fitta. Rasisthora som vill inte berätta sanningen bara!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar. Den bidrog verkligen i debatten. Och välkommen in till mig då du uppenbarligen är ny här inne.

   Fitta är inget skällsord. Jag har en fitta. Och jag tycker om den.

   Ha en fin dag!

   Radera
  2. Haha, så jävla ägd!

   Radera
  3. Hur kommer det sig att ni som tror er veta om folk är rasister / fittor osv ALDRIG vågar visa / stå för vilka ni är?
   Jag kan bara svara för mig själv iofs men att ta en "anonym" som ej VÅGAR stå för den är på allvar kommer ju aldrig att ske

   Och vidare: hurvida någon är rasist / fitta eller inte har föga att göra med ämnet som berördes. Det ÄR fruktansvärt respektlöst och vidrigt att bilder på någons döda barn skickas rundor på Fb.

   Radera
  4. Men är du på riktigt!? Rasist är väl det sista man kan kalla henne!
   Jag vill inte se döda lemlästade barn och vuxna vare sig de är vita,bruna,gröna,röda,svarta eller rosa. Jag hade inte velat att foton av min döda kropp skulle spridas över internet heller när jag dör.

   Radera
  5. Jävla fitta och rasisthora. I samma kommentar! Jisses så duktigt av dig att sätta ihop de två meningarna. Nästa gång kanske du kan bättra på det med ett par utropstecken till.
   Och vad har fittan med ovan inlägg att göra? Förklara gärna för oss som inte är så insatta.

   Radera
 14. Word!!!!!
  Mycket bra skrivet!

  SvaraRadera
 15. Hej Meekatt. Jag har i smyg (för att jag är man och läser inte bloggar) följt din blogg i lite mer än tre år. Jag har aldrig kommenterat. Men nu måste jag. Jag måste bara få säga att jag beundrar ditt enorma tålamod och din förmåga att uttrycka dig och hålla dig på en saklig och bra nivå i ALLA diskussioner som uppkommer. Du sänker dig aldrig till näthatarnas nivå, du har alltid svar på tal och du gör det med kunskap, humor och intelligens. I alla medier. Hatten av för en av nutidens smartaste (mest nakna) och mest underhållande debattörer. Tack för mig! Håkan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad glad jag blir för att du tar dig tid att kommentera! Och vilken kommentar sen! ♥

   TACK!

   Radera
 16. Dagens - veckans - ÅRETS bästa svar på tal:

  Malin Meekatt Birgersson: Fast ska man låta pedofilernas eventuella närvaro bestämma över vart jag ska spendera en sommardag med mina barn så blir den dagen inte så rolig. Inlåst hemma då? Det finns ju tyvärr sjuka människor överallt i vårt samhälle och jag som mamma gör alltid mitt yttersta för att skydda mina barn. Det finns pedofiler på Maxi med. Men mina barn följer med mig och handlar i alla fall. Jag tänker ALDRIG låta sjuka människors beteende få styra över min fria vilja. Vi kan inte backa för att ge dem plats - vi ska ta den plats vi har rätt till och se till att de som gör fel inte kan ta den. Så tänker jag."

  Du är fantamej genial i skrift!

  SvaraRadera
 17. Håller med! Dessa barn ska inte behöva vara brickor i det politiska spelet till och med efter döden. Att använda dem som motpart till rasism är varken logiskt eller vettigt.. Eller ens mänskligt. De som lägger upp eller delar dessa bilder borde skämmas!

  SvaraRadera
 18. Malin med töserna31 augusti 2015 20:20

  Du listar många av de anledningar jag hade till att avsluta mitt facebook-konto. Det gjorde jag för ganska exakt tre år sedan och det kändes så jäkla bra. Efter att ha läst detta inlägg är jag ännu gladare att jag slipper skiten. Låter som klimatet blivit långt mycket vidrigare än jag klarat av. Att se någons mardröm i bilder...fy fan.

  Du skriver...jag blir berörd...precis så ska det vara :)

  Malin

  SvaraRadera
 19. Äcklig jävla rasisthora hoppas du får va med om samma sak så ska alla ljuga och inte berätta sanningen om dina barn!!!! Sug Jimmie Åkessons kuk när du ändå röstar på han rasist!! Skylla på FB för du klarar inte se sanningen vad ni gjort med sverige. Patetiskt!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem är du undrar jag? Du kan väl knappast vara vuxen om du använder ett sådant språk. Och knappast barn eller ungdom.... Att du har konstiga åsikter är illa nog men yttra dom så här.... Tycker du, om du har barn att det hade varit ok att skriva sådant till dom, eller dina föräldrar, din partner eller kompis?

   Radera
  2. Oj, någon tog visst åt sig för att ha spritt foto! Läs om läs rätt

   Radera
  3. Tack för ditt inlägg i debatten. Du verkar va en sympatisk person själv med sunda värderingar.
   Vad Jimmie Åkessons kuk har med detta att göra är för mig en gåta men jag antar att det är logiskt i din värld. Att kalla mig rasist visar på okunskap mer än idioti och det betyder att det finns hopp...även för dig. Läs om. Läs rätt.

   Radera
 20. Härliga Meekatt!! Har fastnat för din blogg sedan några månader. Följer många bloggar men din sticker verkligen ut. Rolig, ibland brutal, intelligent och ärlig. Fast jag inte känner dig, upplever jag dig som en vansinnigt rolig begåvning med stort och varmt hjärta. Kram till dig.

  SvaraRadera
 21. Vart är vi på väg??!! Det verkar som om vi blir mer och mer avtrubbade eftersom många verkar tycka att det är helt ok att dela bilder på det här sättet. Att fota, filma och posta i sociala medier verkar vara viktigare än att agera. Läste i tidningen förra veckan om en ung livlös kvinna som blev våldtagen. http://www.skd.se/2015/08/24/livlos-kvinna-valdtagen/. Enligt artikeln ska hela händelseförloppet ha filmats!!! Hur kan man låta bli att ingripa. När man läser artikeln får man dessutom uppfattningen att det är ok, för nu finns det bevis.
  Det är så uppfriskande att läsa din blogg. Det du skriver om är ju självklart, eller har åtminstone varit det en gång i tiden men verkar ha tappats bort av hel generation. Det är bra att du lyfter saker som borde vara sunt förnuft och ännu bättre att du når ut till så många.
  Från en som har fått sig många härliga skratt av att läsa din blogg

  SvaraRadera
 22. Tack för att du skrev om det <3 jag anmälde också bilder och fick avslag, på riktigt förstår jag verkligen inte hur deras bildregler fungerar. Jag blir bara ledsen i hela hjärtat...

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad!