måndag 8 december 2014

Såna é vi..?

Du som gick mot mig och började skälla på mig utanför Willys i Laholm idag - detta inlägget är till dig.

Jag och barnen har haft en "hemmadag" idag eftersom att Alice blev lite magsjuk i lördags. Hon kräktes aldrig men vi tar det säkra före det osäkra och håller oss hemma. Dagen har ägnats åt lite pyssel, bråk om tejpen och en massa längtande efter pappa som åkte till Kina igår. Tänk...14 år och jag saknar honom som om vi var ifrån varandra för första gången. Jag hatar att ha honom så långt borta.

Idag har nerverna testats gång på gång med uttråkade barn, en överfull inkorg och jobb som ligger på hög sen nästan två veckor på grund av vabbande för Elton som aldrig tycks bli frisk. I natt satt jag uppe och fakturerade till klockan två för att min assistent skulle kunna jobba idag och få iväg en massa beställningar. Fyra timmar efter att jag fick gå och lägga mig inatt kom Elton stutsandes med ett "HEJ BAJSKÅÅAV! ÄR DU VAAAAKEN!?" Mannagrynsgröt och smoothies...och mer längtan efter pappa.

Jag stressade iväg med barnen och ner till strandhuset i eftermiddags för att hämta posten och vi körde in till Laholm för att posta alla paket. Elton höll på att somna så vi körde med rutorna nere, lamporna tända och med Gyllene Tiders "Leva Livet" på full volym. Vi klarade det! Hade han somnat då hade kvällen blivit katastrof...som igår när han var uppe till 23,40. Väl framme på posten lastade jag ut barnen och tömde bagaget på paket...för att sedan inse att jag glömt mitt betalkort hemma. In med allt igen. Trötta och ledsna barn. För att säkra att barnen skulle hålla sig vakna på hemvägen mutade jag med glass på Willys. Räddningen!

På vägen ur bilen såg Elton kvinnan som sitter utanför varje dag och fryser. Hon sitter där i sin sjal...på marken och hon tittar bedjande på oss alla som går förbi. Nästan nollgradigt. Ensamt. Varje dag. Vad som ligger bakom har jag inte en aning om men jag VET att en människa inte sätter sig på marken och fryser varje dag...hela dagarna...ensam...om man inte måste. Man kan välja att gå förbi henne. Vi väljer att se henne. "MAMMA! FÅR JAG EN SUGELAPP MAMMA?!" Elton är tre år gammal, ser kvinnan...och ber mig om 20 kronor. "Okej hjärtat!". Jag tar fram en tjuga och han går stolt fram till kvinnan och ger den till henne. "Varsågod" säger han och hon tar honom försiktigt i handen och säger "tack så mycket" på dålig svenska. Elton växer en decimeter och mår som en chokladbit inombords. Vi går in och köper den där glassen.

När vi kommer ut står kvinnan upp och gråter och pekar på en man. Jag går fram till henne och frågar vad som hänt. Hon pekar på en man som sitter i en bil framför henne och gestikulerar och visar att han dragit henne i jackan och slitit henne i armen. Muggen ligger på marken. Barnen blir chockade. Hon är upprörd och tårarna rinner. Jag frågar "Är du okej?" och hon fortsätter att peka på mannen i bilen. Jag går bort med mina barn till vår bil och sedan går jag fram till mannen i bilen som rullar ner sin ruta. Jag frågar "Vad är det som har hänt?" Han ser arg ut och säger att hon bara började skälla på honom och gorma. Sen tränger han sig iväg med bilen och kör. Kvinnan torkar tårarna och säger något om "politi" och visar mig igen att han dragit henne i armen. Vi ser kvinnan sitta där...varje dag. Kallt...och ensamt. Man kan välja att gå förbi.

Jag sätter bälte på barnen i bilen och säger till Alice att jag ska gå tillbaka och titta till kvinnan för att se att hon är okej. När jag går tillbaka är hon uppskakad och försöker skriva ner hans registreringsnummer på sin hand. Jag tar henne försiktigt på axeln och säger "Are you okay?" Hon torkar sina tårar och tittar på mig. I samma sekund kliver du fram. Du tittar strängt på mig och ryter ifrån "GE INGA PENGAR TILL DOM DÄR!!" Jag vänder mig om och möter din blick och får lite chockat ur mig "En man slet precis tag i henne och gjorde henne illa! DET är väl inte okej!?" Du fortsätter med samma arga röst: "HON SKA INTE SITTA HÄR!!" Jag svarar "Men det har hon faktiskt all rätt att göra. Hon FÅR sitta här" och du svarar "DET FÅR HON INTE FÖR MIG!". Kvinnan står där...och folk samlas runt omkring...men ingen säger något. Jag ryter ifrån "Men du äger väl för fan inte Willys parkering! Bete dig som en vuxen människa!"

Du skäller vidare med arg röst och jag hyssjar dig och säger att det står barn bakom oss och jag vill inte att de ska höra. Jag vill inte att de ska få höra att det finns människor med en sådan människosyn...som din.

Chockad lämnar jag Willys parkering och sätter mig i bilen...och hela jag skakar. Utskälld av en arg man i 70-årsåldern. På riktigt?! Alice tittar på mig och säger "Bra mamma!! Du säger ALLTID ifrån när någon är elak mot andra!" Sen ler hon stolt. DET är den viktigaste läxan i världen jag kan ge mina barn. Och idag hjälpte du mig att visa hur viktigt det är. Så tack.

I förra veckan blev jag tillknuffad av en äldre herre på väg in på Maxi efter att Alice lämnat 20 kronor till mannen som sitter där utanför. Han fnös åt mig och mumlade något om "jävla rumäner". Är vi såna? Jag fick ur mig ett "Är du avundsjuk kan du få en tjuga du med!" Mannen sitter där varje dag. Hela dagarna. I kylan. Från tidig morgon till sen kväll. Vi köper kaffe till honom ibland...och han blir jätteglad. Alice tog hela sin veckopeng sist och la i mannens mugg och sa "Mamma, han behöver dem mer än mig!". Hur förklarar man för en 6-åring att man inte ska hjälpa dem som ber om hjälp? Jag kan inte det. Och jag gör inte det. Vi kan ge. Man kan välja att gå förbi. Men vad JAG väljer...är min ensak. Jag respekterar er som väljer att titta bort. För sån é jag.

Elton somnade i bilen hem idag för jag var så chockad att jag glömde "Leva Livet" och att lampan skulle vara tänd...

over and out.

//Meekatt...

Jag kommer inte att publicera några kommentarer med rasistiskt innehåll här. Så lägg ingen energi på att skriva dem. Tack.

39 kommentarer :

 1. ♡Jag har köpt en julklapp till tiggaren som sitter på bron utanför Oslo S varje morgon jag går förbi. Sockor och handskar. Minsten ska få hjälpa mig att packa in det nu i helgen, så han kan få det nästa vecka...

  SvaraRadera
 2. Finner inga ord. Du är en fantastisk förebild till dina barn! Jag är en sådan som känner mig besvärad och går förbi och tittar åt andra hållet. Sen skäms jag lite i min ensamhet. Att någon tar sig rätt att skälla eller bete sig så för att någon hjälper? jag är mållös men tyvärr inte chockad. Bra att du satte barnen i bilen först. ♥

  Anita

  SvaraRadera
 3. Men herregud! Skönt att det finns folk som du som ryter ifrån ♥ förstår att Elton fick somna efter den pärsen!

  SvaraRadera
 4. Fint att du väljer att se och att du visar dina barn att du står upp för de som behandlas illa <3 Och en extra stjärna för ditt tack till kvinnan!
  Lovisa

  SvaraRadera
 5. Du är en fantastisk kvinna vännen! Jag önskar att jag kunde vara en sån förebild för mina barn och att jag vågade stå upp för andra så som du gör! Jag är så STOLT över dig min älskade vän! PUSS

  SvaraRadera
 6. Har avsatt 50kr i månaden som jag ger till någon som behöver de pengarna mer. Det sorgligaste är att man inte kan hjälpa alla...

  Jag undrar verkligen när man kommer få höra tiggarnas version av det hela. Varför ser vi inga artiklar där man intervjuat de? Är det så svårt att fixa en tolk på plats som kan prata med dessa människor? De får alldeles för mkt skit, och det är så många som dömer ut de på tok för tidigt. De känner inte ens dessa människor.

  Tack för att du slåss tillbaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag också undrat. Men sen kom jag på att de kanske inte vill/får uttala sig i media. De har inga sociala skyddsnät och "tjallar" de så blir de kanske utstötta helt och hållet ur deras gemenskap som de trots allt elände har här.
   Jag undrar varför Rumänien inte sätts under hård press av övriga EU-länder, att de måste skärpa sin ekonomi och politik och ta hand om sitt eget folk som nu flyr landet.
   /Christine som blir anonym för att jag inte har nåt konto

   Radera
  2. Andrea, i Sydsvenskan har det gjorts en del bra reportage om några av de personer man ser tigga i Lund. Det har handlat om deras historia (alltför sorgligt, inte sällan har det handlat om att alla sätt att försörja familjen är borta och att de enda alternativen som funnit kvar har varit detta eller att ge sig in i droghandel eller annan kriminell verksamhet) och vad de hoppas på i Sverige (bara tillräckligt mycket pengar för att hålla barnen där hemma med mat, medicin och tak över huvudet). Bra läsning. Otroligt tragiskt.

   Heja Meekatt. Om ändå fler vore som du.

   Radera
 7. Du är bara sååå bra, Meekatt! Du är en förebild för alla! Stor kram till dej!!! Från Hanna.

  SvaraRadera
 8. Åh så fint av Elton och Alice! Och bra gjort av dig! Jag önskar att jag också vågade stå upp mot puckon oftare.

  SvaraRadera
 9. Mitt hjärta fortsätter att växa när jag läser din blogg ❤️

  SvaraRadera
 10. Härligt, sådär måste vi bete oss. Jag har gjort liknande saker och är bara stolt efteråt, även om jag skakar och det är obehagligt så är det viktigt att vi gör precis så, säger ifrån. Så heja dig och tack för att du visar att det finns fler människor som säger ifrån och som står upp för dem som behöver det! <3

  SvaraRadera
 11. Härligt att du vågar säga ifrån,starkt gjort..:-D
  Klar man ska ge dom som hehöver..hur vore världen annars..
  Kram Camilla

  SvaraRadera
 12. Du är en riktig förebild, önskar att jag var mer som du! Heja dig!!

  SvaraRadera
 13. Vet du? Jag var en av dem som stod där. På väg ut ur butiken. Jag frös till först för att jag blev starstrucked när det var DU (haha) och sen såg jag att någon skällde på dig. Jag hörde "Du äger väl för fan inte Willys parkering!! Bete dig som en vuxen människa!" och såg att du tittade mot barnen som stod vid vagnarna och avbröt samtalet. Hade jag haft 10% av ditt mod hade jag varit stolt. Kvinnan var uppskakad och du stod upp för henne utan att förstå ett ord när alla andra gick förbi. Tack för att du är du.

  SvaraRadera
 14. Blir mer än glad och imponerad över vilka snälla och godhjärtade barn du har. Att ett barn på tre år både ser och förstår människor i behov av stöd. Att lilla Alice skänker hela sin veckopeng och resonerar så klokt. De har tur som betraktar världen med de ögon de gör och lärt sig av både dig och din man att behandla människor med lika värde. Grymt jobbat som mamma och som enskild individ :)! Var stolt över dig! Jag skrev om ett liknade ämne tidigare idag på min blogg faktiskt :)

  SvaraRadera
 15. En stor, varm och grym eloge till dig, Malin! Som väljet att se en annan människa, agera medmänskligt och samtidigt sprida ett viktigt budskap till dina barn (och förhoppningsvis även vuxna som behöver lära sig ett och annat). Alla har sitt bagage, sin historia och sin kamp. Alla kan inte skänka 100 eller ens 10 kronor. Men ett leende, en medmänsklig värme, ett hej kan alla kosta på sig. Du är en fantastisk människa på många vis! Fortsätt så!
  Stor kram

  SvaraRadera
 16. Vilken otroligt fin förebild du är för dina barn! :) Och för oss läsare! Du ska ha all cred för att du står upp för dig själv och andra! Det är människor som du som gör världen till en vacker plats! Jag blir så glad <3

  SvaraRadera
 17. Du är ett stort föredöme för såväl vuxna som barn!
  Jag försöker leva som jag lär och varje gång jag har möjlighet så ger jag en slant, ngt att äta eller dricka till tiggarna i stan.
  Om inte annat så försöker jag iaf SE personerna och hälsa eller växla några ord.
  Det är ju personer/människor och inte skräp......
  Pratar mycket med mina barn om att vi ska vara tacksamma att vi är födda där vi är med de möjligheter vi har.
  Att sådant inte är självklart - men att vi såklart får njuta av det vi har - men även att vi bör dela med oss till de som faktiskt inte har något alls. Vi kan inte föreställa oss vad dessa människor har för bakgrund/vad de gått igenom.
  Oavsett orsak finns det banne mig inte någon som frivilligt sätter sig och fryser och fryser i ett främmande land där man blir hånad, bespottad och emellanåt slagen.

  För lite sen hade min åttaåring gemensamt kalas med två jämnåriga. På ett av barnens egna initiativ enades alla tre enhälligt och utan diskussion att inte önska sig några som helst paket på kalaset. Istället skrev de på inbjudan att de önskade att alla satte in en frivillig slant till SOS barnbyar. Där någonstans sprack mitt hjärta av stolthet.

  Fortsätt kämpa för det som är rätt där du är så fortsätter vi där vi är!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ge alla tre barnen en "heja heja"-kram från mig =)

   Radera
  2. Det ska jag absolut göra :)

   Radera
 18. heja dig! jag skulle gjort som dig! ger ifs aldrig tiggarna ngra pengar eftersom jag inte tänker att det hjälper dem, MEN jag ser dem och jag ler mot dem och hejar, & det gör dem väldigt lyckliga (ja det syns) du är bäst och din ungar har en fantastisk mamma!!

  SvaraRadera
 19. Brukar sällan kommentera,jag är mest en sån där gillare som bara trycker på knappen och då vart det klart liksom. Men nu...Fy fan vad du är bra!! Små glädjetårar (ja,jag är även lite av den blödiga sorten) tränger förbi när jag läser vilken förebild du är för dina barn och dina medmänniskor..och vilka fantastiska människor dina barn är!! Jag vill ställa mig upp och applådera och hade jag varit där bredvid dig kan du räkna med att du hade fått mitt fulla stöd. Bravo!! ☺��

  SvaraRadera
 20. Så fint och starkt gjort!

  SvaraRadera
 21. Du är en fantastisk förebild för dina barn och en inspiration för oss andra. Vi är fler som behöver säga ifrån och det är alltid bra att komma ihåg att vi faktiskt kan.
  Oavsett om man väljer att ge till tiggare eller inte så har jag svårt att förstå varför man ska lägga sig i om någon annan gör det. Eller inte gör det.

  SvaraRadera
 22. Det är fan skrämmande hur vissa människor beter sig. Bra att du stod upp för kvinnan! Jag personligen tycker det är lite jobbigt med alla "tiggare" dom är så många och man kan inte hjälpa alla. Hur ska man välja vem man ska ge till?! Var på kurs i Sthlm förra veckan och nere i tunnelbanan sitter dom med två meters avstånd, vem ger man till då?! Därför ger inte jag. Men jag som du vill lära mina barn att hjälpa och tänka på andra människor så vi brukar handla mat till härbärget och lämna in. I år fick barnen köpa/rensa saker hemma att slå in julklappar av. Julklappar som går till flyktingbarnen här i stan. Barnen fick själva gå och lämna in paketen på comfort hotell där insamlingen hölls. Tycker det är viktigt att lära barnen att alla inte har det lika bra som vi. Det gör dom ödmjuka och lär dom uppskatta det dom har mycket mer!

  SvaraRadera
 23. Jag grät när jag läste detta. Jag blir så ledsen. Tycker att många människor blivit så "kalla" när det gäller de stackars människor som tigger. Om man nu inte vill ge pengar så kan man åtminstone möta blicken på medmänniskan som sitter där och bemöta hen med respekt. Mina barn frågar mycket om tiggarna och varför folk bara går förbi...Jag tror inte heller människor väljer att sitta dag ut och dag in i kyla och tigga om de inte måste och jag kan inte förstå hur andra människor väljer att blunda och/eller behandla dem illa. Det är ett stort problem. Tack Malin för att du skrev om detta och att du reagerade!/A!

  SvaraRadera
 24. Väldigt starkt av dig! Dina barn lär sig något mycket viktigt. Empati är inte något man föds med.

  Både Hallandsposten och DN har haft reportage om tiggarna.

  SvaraRadera
 25. Sitter här med tårar rinnande ner för kinderna. Så fantastiskt stark och vacker du är fina fina du <3

  SvaraRadera
 26. Fy faan vad du bra!

  SvaraRadera
 27. Tack så mycket för detta! Det värmde mitt hjärta. Världen behöver fler människor som du.

  SvaraRadera
 28. jag blir så ledsen när jag läser om vad de säger! Usch. Varför behandla en annan människa illa. Som du skriver och säger. De som sitter utanför en affär i kylan hela dagarna hade inte suttit där om de inte hade behövt.. oavsett om de äger en mobil eller ej.
  jag väljer alltid att se dem. Har jag lösa pengar på mig ger jag alltid!!
  Jag blir illa berörd av alla som fäller kommentarer om att det är jävla pack osv som sitter utanför. De kan ju prova själv hur det är o sitta sådär. se hur roligt det är o se hur mycket pengar det ger. Det är ingen stor timlön direkt!
  Du har ett mycket gott hjärta!! <3 /Ida

  SvaraRadera
 29. Stolt över att ha dig som min syster, ser upp till dig något enormt. Du har ett hjärta av guld Malin, och jag önskar att jag var lika stark som du. Alice och Elton är de finaste barnen jag vet, på alla möjliga sätt och vis. Är så glad över att få vara Alice och Eltons moster.
  Älskar dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack älskade syster! Älskar dig och är stolt över DIG! ♡

   Radera
 30. ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ Hejja dig och till gubben har jag lite lust att säga " skit på dig gubbjävel" �� ... Så det så

  SvaraRadera
 31. Fina du! Blir glad av att höra att det fortfarande finns varma människor i ett allt kallare Sverige!
  Ha nu en underbar semester med din familj. Kram

  SvaraRadera
 32. Heja dig! Stå på dig! Jag vet att det är jättejobbigt att bli utskälld, men det du gjorde var bra. Alice såg det och är det den läxan vi kan lära våra barn - att stå upp för det som är rätt, oavsett - så har vårt land (och hela mänskligheten för den delen) en framtid. Det är såna som du som ger oss andra mod och hopp. Det är jobbigt att vara den personen, jag vet, men du är viktig. Du inspirerar. Du gör skillnad.

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad!