fredag 11 april 2014

Fröken vs. Pedagogerna?

Idag kom nya numret av Vi Föräldrar och Elton hoppade av lycka över sin bild i tidningen, haha. Så ja, med risk att bli påhoppad av arga pedagoger...så tar vi väl frågan här med: Är det okej att säga "Fröken"? JA säger jag. Föräldraduell med Lady Dahmer:
 


over and out.

//Meekatt...

17 kommentarer :

 1. Jag är förskollärare och tycker fröken är ok. :-) Sen så brukar jag fråga barnen ibland om dom vet vad jag heter. :-) Och faktiskt så tycker jag att dagis är ok också...

  SvaraRadera
 2. Blev så glad när jag såg att det var du i duellen. Kloka Meekatt. ♥

  SvaraRadera
 3. Ja såklart, jag jobbar som barnskötare och vi blir kallade fröken varje dag :)
  Tack för en underbar blogg :)

  SvaraRadera
 4. Linda Fredriksson11 april 2014 21:43

  Jag säger fröken och dagis. Varför man ska ta illa upp av det förstår jag inte. Barnen ropar ju fröken och inte förskollärare. Och barnen säger (på våra dagis har iaf) till dagis.

  SvaraRadera
 5. Jag säger både fröken och dagis själv! Jag har alltid trott att förskola var detsamma som 6-årsverksamhet. Fattar inte riktigt grejen med att det helt plötsligt heter förskola?! Det är svårt att lära gamla hundar sitta, dock är jag bara 23 i år men känner mig som 45 ;)

  SvaraRadera
 6. Klart att det heter fröken o dagis☺ något alternativ finns väl inte😉

  Kram

  SvaraRadera
 7. Jag förstår inte hela diskussionen, man får inte säga fröken om/ till förskolepersonal men jag har inte hört något från (kvinnliga) lärare som protesterar mot att kallas det?

  SvaraRadera
 8. Jag kallas ofta fröken av barnen och även mina manliga kollegor blir kallade fröken :) Ibland ber jag dem säga mitt namn istället men jag stör mig inte på det alls, mest en allmän undran om de glömt mitt namn :)

  Dock säger jag förskola, och det gör faktiskt barnen också, de klarar av dessa långa svåra ord om man använder de själv ;) Men jag dömer inte ut dem som säger dagis, då folk verkar vara väldigt känsliga vad gäller det ordet och verkar bli mer provocerade av idén att inte längre säga dagis än vad jag som förskollärare blir av att höra folk säga det..

  kram /iris

  SvaraRadera
 9. Jag har varken barn eller någonsin reflekterat över att det är negativt att säga dagis. DOCK kan jag förstår att de som pluggat i tre år vill höja statusen genom att säga förskola och även förskolepersonal... eftersom det är precis just det dom är. Människor verkar ha riktiga problem med att tänka nytt och hänger upp sig på ord som hen, chockladbollar, förskola osv. Lär barnen vad som är rätt ord även om det hette "dagis" eller "negerbollar" när du var liten. Allt var inte bättre för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är lättare för barnen att säga fröken än att dom ska springa runt och ropa "förskolepersonalen förskolepersonalen" varje gång dom vill nåt. Jag tycker personligen att fröken faktiskt är ett fint ord. Dock kan jag som vuxen absolut säga förskolepersonal, tror dessutom jag gör det vid närmare eftertanke. Men att barnen ska behöva säga det är ganska löjligt.

   Radera
  2. Vi förskollärare kallas inte detta av barnen. Vi kallas våra namn! Ingen idé att göra sig dum!

   Radera
 10. Mmm jag kan nog tycka att det finns värre saker att bli "kränkt" och "förminskad" av. Vi som gick på dagis när vi var små, vi kallade våra fröknar för just fröken. Att be oss ändra på det nu i vuxen ålder och dessutom lära våra barn det som är nytt för oss är lättare sagt än gjort. Orden sitter i sen vi var små, det vore som att be mig börja kalla min mamma för något annat, det skulle ta lång tid för mig att säga rätt utan att säga fel av bara farten.
  Så snälla, lätta lite på tvånget och låt orden växa fram utan att peka finger och bli skitförbannade, inte lär ni väl barnen nya saker genom att skrika och gråta?
  // Sanna

  SvaraRadera
 11. "Jag tror inte att det finns nån som heter fröken här", brukar jag säga. Barnen säger då mitt riktiga namn, och så är det inget mer med det. Jag gör det absolut inte till en stor grej, men tycker inte heller att det är en sån stor grej för barn och föräldrar att lära sig vad personalen heter. Själv skulle jag skämmas om jag inte visste var den ordinarie personalen på mina barns förskola/skola heter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, svårare än så är det väl inte. Människor är så dramatiska, suck.

   Radera
 12. Jag kan ju säga att jag oftast inte har en aning om vad förskoleläraren för dagen heter på min dotters avdelning(förutom den enda ordinarie de haft under 2.5år då) eftersom lillan haft 17!!! Olika pedagoger det senaste 1, 5 året är fröken ett säkert kort....hinner inte ens lärra mig namnen innan de flyttas runt. Men ingen verkar ra illa upp iallafall :-)

  SvaraRadera
 13. Pratar vi om personalen som grupp så säger vi oftast fröknarna, men annars har de varsitt förnamn som vi använder. 2,5-åringen har sagt förskola sen han började prata. Kan han kan jag :) Men jag tycker att både fröken och dagis är ok!

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad!