söndag 5 januari 2014

Godmorgon Mammamaffian!

Känns skönt att ha varit efterlängtad i min frånvaro. Mammamaffian var inte svårväckt alls. Den här gången kan jag mest skratta åt det...för det är så jävla dumt. Men käftsmällarna ramlar in i inkorgen och 12 arga mail säger att jag är en skitmamma. Igen.

Fakta: Elton är 2,5 år. En tuff och kärleksfull liten varelse. Stark, mysig och alldeles fantastiskt jobbig emellanåt. Sån é han. Igår klippte jag sönder alla nappar. Poff. "Nappen sönner mamma!" och "Nappen har klippt sig mamma!" blev kommentarerna. Ja, nappen har klippt sig lilla hjärtat och förhoppningsvis har dina små fina tänder inte tagit allt för stor skada av "nappandet" som vi introducerade i ditt liv av egoistiska skäl.

När Alice var 2 år klippte jag alla nappar. När hon frågade efter "bappe" fick hon den. "Nappen söner mamma!" blev reaktionen. Varje gång hon bad om napp fick hon den. Men den var sönder. Därmed slapp hon/vi det traumatiska i att förbjuda nappen. Jag ville heller inte ge bort den till Tomten och göra honom till "The bad guy". Så ja, jag valde att klippa sönder, ge den vid önskemål och låta Alice inse själv att en söndrig napp inte är något att ha. Det tog två dagar. Elton köpte det direkt och har inte frågat en enda gång idag. Den är ju sönder. Det är kört.

Så till Mammamaffian:

"Nappen är Eltons enda trygghet här i livet och du klipper sönder den!?" Jag vill gärna tro att vi - familjen - är Eltons trygghet medan nappen är en (dålig) vana. Som cigaretter för vuxna. En dålig vana - inte en rökares ENDA trygghet här i livet väl? Om nappen hade varit Eltons enda trygghet i livet - DÅ hade jag fan varit en misslyckad mamma.

"Brutalt och elakt. Hur ska en 2-åring förstå vad som händer?!" En 2-åring behöver inte förstå allting som händer. Det gör ju uppenbarligen inte alla vuxna heller.

"Stackars kille han måste vara förkrossad. Man gör inte så. Barnen måste få vara delaktiga och få besluta viktiga saker själv!" Nej. Barn måste inte få besluta viktiga saker själv. Det är mitt jobb som förälder. Elton får också bestämma en del saker. Som vilken pyjamas han vill ha, vilket pålägg han ska ha på mackan och vilken mössa han ska ha. Saker som gäller sovtider, mediciner och Eltons framtida munhälsa beslutar vi föräldrar om. Såna é vi.

"Idiot!" Haha, tack för att du tar dig tid att läsa min blogg och maila. Din tid måste vara väldigt värdefull.

"Han är ju bara 2 år gammal. Lille vännen. Hur tänker du?" Jag tänker att han är REDAN två år gammal och för varje dag vi fortsätter med napp förstör vi tänderna lite mer.

"Vad är det för fel på gamla vanliga metoder som att ge nappen till Tomten eller lämna till djurbebisar? Varför bli så kall och hård i en så viktig stund?!" Fan vad dum jag känner mig nu. Jag hade ingen aning om att djurbebisar använder napp! Jag är en idiot. En kall och hård idiot.

Ja, detta är lite av de mail jag fått in. Men på Bloggens Facebooksida vimlar det av bra tips för er som står inför nappavslut. BÄSTA tipset kom ifrån Josefine som skrev "en bekant satte fast napparna på en raket på nyår för att skicka dem till bumlingen!" Underbart!

Nu ska jag bygga tågbana med min traumatiserade lille grabb! Whoop whoop!

over and out.

//Meekatt...

54 kommentarer :

 1. Snälla, underbara du, kan inte du skriva en bok! En bok om barnuppfostran! Ditt sätt att tänka är så sunt och verkligen förankrat i den verklighet som många småbarnsföräldrar lever i! Jag önskar att jag hade kunnat få läsa en sådan bok innan jag fick mitt första barn!

  Kram

  SvaraRadera
 2. Att klippa sönder napparna, vilken superideé du kom på. Det är riktigt roligt att läsa mammamaffians kommentare. Jag hoppas bara att det kommer att gå bra för deras barn, trots föräldrarnas lite skeva syn på vad barn ska bestämma och inte.
  Kram till den bästa bloggerskan/Marita

  SvaraRadera
 3. Tror din metod är bra! Visst är det föräldrar som tar viktiga beslut, långt upp i åldern.

  SvaraRadera
 4. När min Alice skulle sluta med napp, så körde jag ärlighet lite överdrivet: Dina tänder kommer att bli som kanintänder och stå rakt ut, det vill du väl inte? Då var hon 2½ år. Inga problem. Jag föredrar att inte ljuga för mitt barn, varför skulle kaninbebisar vilja ha hennes gamla nappar, det är hon för smart för att köpa.

  SvaraRadera
 5. Här hemma fixar dottern det själv genom att bita hål i alla sina nappar så att de måste slängas o det förstår hon. Tycker du sköter nappavvänjandet snyggt, de blir inte traumatiserade av en sån grejj herregud!!

  SvaraRadera
 6. Ingen är så bra på att trycka ner en förälder som andra föräldrar. Tyvärr oftast mammor. Jag har själv sluppit nappkrig helt och hållet då varken Pip eller Gnäll velat ha napp, men jag hade nog gjort exakt samma sak annars.

  SvaraRadera
 7. du är ju bara störtskön, detta gjorde min morgon ;)
  hejjahejja!

  SvaraRadera
 8. du e ju bara störtskön! detta gjorde min dag!
  hejja hejja :D

  SvaraRadera
 9. När katrin zytomierska visade upp sin ringo med napp när han var 3 så fick hon så mycket åsikter om att han hade napp fortfarande, att han skulle få dåliga tänder och att hon var en dålig mamma, så hur vill mammamaffian ha det egentligen, blir dom aldrig nöjda?:)
  Kram

  SvaraRadera
 10. jag ar vall formodligen javulen da . bada mina barn fick sluta med bade napp , nappflaska OCH nattavallingen runt 1 ars dagen. vallingen fick dom dricka ur pipmugg om dom nu ville ha det , men det ar tydligen inte lika gott och mysigt ur en mugg . ingen utav dom har nansin ens grinat efter nappen pa kvallen , ena dagen hade dom napp nasta inte . busenkelt ! daremot sa har jag svart att lagga den spillfria muggen pa hyllan , 15 aringen klarar sej utan men Fisen pa 2,8 ar far den fortfarande . och det skams jag lite over ..men for mina mobler och min ryamattas skull sa far hon behalla den ett tag till . Becca

  SvaraRadera
 11. Måste bara säga några saker! Wowww villken Mamma du är! Du resunera helt underbart!! Jag har aldrig haft napp till min doter för hon har aldrig velat ha nån, så jag har ju sluppit napp-kriget som tur är! =) Men om det hade varit så att hon hade haft napp så hade jag oxo resunerat som du. Jag bor på en går med djur och jag är upp vuxen med det, och jag har då ALDRIG sett nått djur bebis använda napp! Så ska man då ljuga för sina barn och säga att valpen behöver din napp och dem ger valpen nappen, va kan henda då? Jo, valpen tar nappen, tugga sönder den och sätter nappen i halsen eller skär sönder halsen, det är ju bara till att uppmana barnen till dåliga hendelse! Sånt som barnen inte förstå måste vi Mammor Och Pappor förklara för dem, så som att nappen kan man ha som "bebis" Men nu är du för stor för den och nappen kan förstöra dina små söta tänder. Sen kan jag tycka att det inte är nappens uppgift att ge ett barn trygghet, napp för mig är en "ful ovana" och kan trigga i gång ett beroende så som cigg, snus och så vidare, hata mig inte för dessa ord jag skrev nu! MEN visst sen finns det väldigt små barn som föds för tidigt och kan behöva napp för att lära sig att tutta, jag fick napp som spädbarn trotts att Mor och Far inte ville det, men pga att jag födes ca 3 månader förtidigt och inte va helt utväcklad så när det va dax för mig att tutta så visste jag inte hur man gjorde, då fick jag napp och det va Mor väldigt tack samför! När Mor och Far tyckte det va dax för mig att sluta med napp så sa Mor att Ekorren hade bajsat på den, då sa jag ussssa och slängde den! =P Ha en fortsatt bra dag och en massa kramar från mig och sluta aldrig med dina inlägg, denna napp inlägget va KANOOOOOON!!!!

  SvaraRadera
 12. Du är bara såååå bra Malin! Men vårt första barn kunde vi bara börja strunta i nappen, han sa aldrig emot. Annat kommer d bli me den här lilla damen på 1,5. Tiden är inte inne än men ja tackar för tipset om o klippa napparna, för ge dom till nån annan kommer Jon aaaldrig göra... Men att dom e sönder kommer hon nog köpa... Så mamma-maffian, släng er i väggen, detta ät ju skitbra!

  SvaraRadera
 13. Inte för att jag är religiös på mågot sätt men till mammamaffian vill jag ändå hälsa dessa 2000 år gamla klokskaper sagda, enligt uppgift, av Jesus till en uppretad mob:
  "Låt den utan synd kasta första stenen"
  Påfallande ofta är beskäftiga know it all's sämre männskor än de man kritiserar.
  Kan vara det klassiska politiska tricket att rikta strålkastarljuset från sina egna felaktigheter.
  Detta sagt vill jag tacka för ordet.
  Mvh
  Peter Lidfors

  SvaraRadera
 14. haha jag väntade mig lite reaktioner efter att ha läst första kommentaren igår, men herregud.. Min första tanke var att det lät sjukt smart att klippa dem, när de är trasiga får barnen gilla läget liksom.

  Du är stencool, så är det bara.
  kram och god fortsättning!
  /iris

  SvaraRadera
 15. Vi tog bort Millas napp när hon var 1½. Det var enkelt. Hon fick en muninfektion och kunde inte stoppa något i munnen på en vecka. Efter det tyckte hon nappen var skitäcklig.

  SvaraRadera
 16. Min sambos dotter som idag är vuxen (25) berättade hennes minne från när pappsen kom på en sluta-med-tutte-metod som fick mig att skratta. Hon och brorsan hade våningssäng och hon låg underst. Pappa kom då på den optimala iden att hänga upp nappen så att hon i sittande läge kunde smitta på den. Haha....hon FICK ju använda den på så vis....men det var ju inte så bekvämt och avslappnande att sitta upp och preeeecis då nå den tillräckligt för att suga på den ...hon slutade :)

  SvaraRadera
 17. Haha det är så underbart med folk att de bara orkar klaga på dig. Vad jag har förstått så är det ju ren lathet ifrån deras sida som gör de blir arga på alla andra som orkar ta fajten (om de nu blir någon) med sina barn. Vi har slutat med välling runt 1 års åldern med båda barnen och vid 1,5 års ålder har de fått byta ifrån spjälsängen till riktig säng och många bara tittar snett på en när man berättar om det, om man nu vågar berätta om det oftast så låter jag andra mammor gnälla och säger inget om mina egna barn och våra sätt att uppfostra för lyckas man så är det ju något fel på en och man skryter om det. Nappen slutade 5 åringen med vid 2 års ålder också hoppas det går lika bra med lillebror men det är bara att göra det. Är ju vi som har introducerat den så då får vi väl bestämma när det är dags att sluta synd bara de är så söta när de snuttar på nappen ;)

  SvaraRadera
 18. Heja Malin!
  Välformulerat och klokt som alltid!
  Kram

  SvaraRadera
 19. Detta inlägget måste platsa uppe på tio i topp listan.
  Fasen va maffian är hård alltså.....

  SvaraRadera
 20. Hehe,
  Malin... Lika uppgiggande som alltid. ;D
  Efter lite bortavaro kan man konstatera att du är lika goo som vanligt.
  Och efter att ha petat upp en pinne i brasan på mammamaffian såååå... Heja Malin.
  Anondoderorsos...
  Har lite "catching up to do..."

  SvaraRadera
 21. Min mamma klippte först sönder min systers ena napp, sedan hjälpte Ulrika själv till att klippa sönder resten av sina nappar. Effektivt och hon gjorde det själv. Själv blev jag och min bror lurade på att de var kvarglömda i Danmark, tror syster mådde bättre än vad vi gjorde. ♥

  SvaraRadera
 22. Kalla mig Maffiamorsa om du vill men jag tycker du är en usel förebild för dessa mammor som hänger här. Dricker sprit, svär och tror dig vara gud över mammorna! PINSAMT!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, sån é jag! ;)

   (Gud finns det dock ingen.)

   Radera
  2. Herregud vilken bra mamma du måste vara som aldrig dricker, alltid använder ett vårdat språk och anser dig vara en lärjunge :) Grattis till dig! / Medlem av Meekattförsamlingen

   Radera
  3. Men herregud. Får man inte dricka sprit eller svära om man har barn?

   Radera
  4. Det enda som är pinsamt här är du, anonyma kommenterare, som inte ens vågar stå för dina åsikter. Gå och gör något annat, som passar din livssyn bättre än att hänga är med alla "missanpassade" föräldrar!

   Kram till dig ändå, det kanske är det som behövs för att få dig att mjuka upp lite och sluta klanka ned på alla andra. 😙

   Radera
  5. Denna förbaskade "Anonym" som har så otroligt många unkna åsikter...
   PINSAMT!

   Radera
  6. helvete vad berusad jag blev på kommentaren. (läst för mycket meekatt?)
   Haha nää, synd att man jämt är anonym när man skall klaga..

   Radera
 23. Heja Malin, du är underbar!! Klart inte Elton ska ha napp längre. Finns det något värre än att se en 4 åring med napp? Eller gud förbjude ännu äldre?? Det är patetiskt. Klart att inte nappen är hans enda trygghet i livet. Nappen ska bort, bra gjort👏👏👏💖💖💖

  SvaraRadera
 24. Hahha! Tänk att dom orkar hålla på! Helt fantastiskt....
  Du är jäkla bra! Anna

  SvaraRadera
 25. Jättebra lösning på nappslutarproblemet! Jag har också hört varianten att kvällen innan barnet fyller år säga "När man är X år gammal är man så stor att napparna smakar äckligt" och sedan under natten måla dem med Stopp-och-väx. Jag är helt för konfliktfria metoder där varken jag eller någon annan behöver vara "the bad guy". Dock tycker jag inte att det är egoistiskt att introducera napp. Den är mycket lättare att sluta med än altarnativet - tummen. För man vill ju helst slippa klippa sönder tummarna!

  SvaraRadera
 26. " Nappen är Eltons enda trygghet" Ja herregud vad ska man tro. Om maffiabarnens enda trygghet är nappen fattar jag med att det är hemskt att klippa sönder napparna. Men för oss andra som ger trygghet på andra sätt tycker jag det är en strålande ide. Det är åtminstone bättre än att ljuga för barnen.

  SvaraRadera
 27. Då är så j×vla grym, kommer köra som du med napparna, hur smart e du liksom, j×vligt smart!

  Den där mammamaffian kan ju ta sig i röva å killa sig i örat!

  Go du go du ÄR BÄST!

  SvaraRadera
 28. Dessa mammor blir väl inte ens påsatta av sina män när barnen är små och bor hemma, ha ha ha

  SvaraRadera
 29. Den som ansåg att nappen är Eltons enda trygghet bör ta sig en allvarlig funderare om den har barn själv, stackars barn i sådant fall som inte får trygghet från sina föräldrar utan bara från materiella ting. Och är man så störd av någons blogg så sluta läs den då!
  Heja Malin för din ärlighet!

  SvaraRadera
 30. Malin du är en jättebra mamma. Alla vill väl sina barn det bästa. Det är upp till var och en hur och när man som förälder väljer att ta bort nappen. Mammamaffian .. Denna blogg handlar om en familjs vardag, en mammas tankar, känslor/ situationer som många känner igen sig i. Malin är inte ute efter att uppfostra våra barn...

  SvaraRadera
 31. men herregud!!!! Vad är det för fel på folk??
  Dottern hade napp när hon var liten, när det var dags att sluta så tog vi bara bort den... utan att prata med henne och låta henne vara delaktig, vi gav inte bort nappen till någon djurbebis, Tomten, Lisebergskaninen, Jesus eller vem som nu skulle vilja ha en begagnad napp?? bara bort med den och sa att nu är det dags att sluta med napp.. Oj sicka men hon har fått för livet nu!?
  Läser din blogg dagligen och tycker att du är grym, äntligen en blogg som visar hur det är att vara mamma/förälder i stället för alla rosaskimrande bloggar där allt är perfekt hela tiden och ingen vågar skriva hur jobbigt det egentligen är!!

  SvaraRadera
 32. Ett av barnen jag var barnflicka åt hade fortfarande napp vid 3,5 års ålder, något föräldrarna tyckte var helt ok, men inte jag. Så jag började plantera tanken hos henne om att hon själv fick klippa dem när hon ville, "för att hon var en stor tjej". Det funkade utmärkt hos oss, min enda regel var att hon inte fick inte klippa förrän mamma kom hem. Sekunden mamman klev in genom dörren sprang hon och hämtade saxen och klippte innan varken jag eller mamman hann reagera. Det blev berömkavalkad och hon var så stolt hela kvällen sen. Visst, hon ångrade sig lite när det blev sängdags, men det släppte efter första natten redan.
  Jag tycker din idé om att nappen är "sönder" är ett bra sätt oxå. Man känner ju själv vad som passar på sina barn.

  SvaraRadera
 33. Ja vi normala människor blir förskräckta över det du gjort..tänk om du klippt dig i fingret..hur hade det sett ut..tänk på att DET kunde traumatiserat oss läsare...hur kan man vara så egotrippad och klippa av sugbehovet..ja man kan ju spekulera om det faktum att mammamaffian inte brukar ha sådana ovanor för sig på helgkvällar..men skit samma för alla vet att man förr eller senare övergår från napp till godis att sutta på..........
  Så Malin du är fanimig underbar....och ni som klagar har som vanligt rätt till det men tänk efter så kanske ni inser att alla har en rätt att skriva och agera utefter sitt sätt att se på tillvaron.
  Malin du är en frisk fläkt..i mediabruset....

  SvaraRadera
 34. Skrattar så jag kissar på mej, när jag läser de senaste två inläggen! UNDERBART bra! O klippa napp, det e så genialiskt! Andra saker fattar de ju att går sönder o man slänger...varför inte nappen? O har inte barnet nån annan trygghet än en gummibit i käften, DÅ har man problem!
  PS. Raket på nyår till Bumlingen var oxå bra! DS.
  Puss!/ MiaNr3

  SvaraRadera
 35. Tänk att alla andra vet så mycket om ens barn och vad som är bäst för dem. Jag tycker iaf det var ett jätte fiffigt sätt och dina svar på tal ÄLSKAR jag. Du är en sund och bra mamma. KRAM på dig och bra att du låter sånt där rinna av dig.

  SvaraRadera
 36. Mamma till tre hahaha du är helt underbar och mamma maffian kan hoppa upp och sätta sig.... min älsta slutade själv med nappen vid ca 2,5årsålder min mellan tjej som snart är 4 vägrar sluta med napp på dagen smyg suger hon bakom sin gose hon vet att det är "fel" att ha nappen och tro mig vi har försökt få henne att sluta men hon vrålade en hel natt ....och hon är smart lillebror har ju nappar man kan tjuvsuga på.... tips mottages tacksamt hur vi ska få henne att sluta....♥♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett tips- vi.. Jag sa till vår dotter att hon fick välja vad hon ville i leksaksaffären om hon slutade med nappen. Vi var några vändor i leksaksaffären.. (Den är rätt liten) när hon bestämt sig valde hon en prinsess-krona för 15 kr. Min man sa att jag var galen hon kan ju förtusan välja en elbil för 4000 kr!! Ja, det skulle hon kunnat och ibland är munnen snabbare än hjärnan, men det gick ju bra! Nu är detta över 15 år sedan..utbudet är lite större idag. Men barn är olika kanske funkar det för er också. / Katarina

   Radera
 37. HAHAHA jag tror jag älskar dig! Du verkar vara en sund och mysig mor! Stå på dig mot de här galna mammorna! Jag blev påhoppad av en när jag kommentera en som hade länkat din blogg. Jag fick tydligen inte tycka som du! Hahaha.
  Vår son tappa bort sina nappar vid två års ålder, funka det me! Borta va ju borta, inge mer med det. Idag är han nio å verkar inte ha några men.....

  SvaraRadera
 38. Så himla uppfriskande att läsa att det finns föräldrar som förstår att en 2-åring inte klarar av att fatta en massa beslut. Tycker du verkar vara en mamma med båda fötterna på jorden. Mammamaffian borde nog försöka ta sej ner på jorden istället.. och komma in i matchen. För deras barns skull.
  Stå på dej!
  Lisa

  SvaraRadera
 39. Länge leve Meekatt! Heja heja heja!

  SvaraRadera
 40. Helt rätt gjort tycker jag! Jag hade napp tills jag var fyra, trots förälder i tandvården, vilket resulterade i många års tandreglering. Heja dig!

  SvaraRadera
 41. Att de orkar..... stå på dig så att ingen annan gör det!

  SvaraRadera
 42. Jag är så glad att jag hittade hit! Tjohoo! Du lyser upp min vardag i ett grått, snöigt och kallt New Jersey. Vill dock dela med mig av ett avvänjningstips till nappen som min kompis gjorde. Barnet frågade sin far "när är man stor". Svaret var "när nappen smakar illa". Efter en vecka smetades nappen in med "Stop och väx" (anti-bit-på-naglarn-medel). Tadaaa - nappen smakade skit, barnet nöjd för nu var han stor. Nappen användes aldrig mer. Skulle nog inte falla i god jord hos mammamaffian ;-)

  SvaraRadera
 43. åhh jag måste bara kommentera här nu.
  jag har läst din blogg i över ett år (kanske två?!) men har aldrig kommenterat...
  när jag läste att du hade klippt Eltons nappar visade jag det för min man som tyckte
  att vi skulle göra så med sonen nu i vår.
  men helt plötsligt en kväll så hade vi klippt napparna och nu har han varit utan napp i
  tre nätter och jag är så glad att det faktiskt fungerar!!!
  Ludvig är 3,5 eller ja lite mer han fyller 4 i april och har varit helt beroende av sin napp
  pga massa problem har han varit på en massa undersökningar och efter att han var tvungen
  att sövas för snart 2 år sen blev han nästintill besatt av nappen, dygnet runt (förutom på förskolan, där gick
  det hur bra som helst)
  vi har försökt sluta med nappen på DAGTID till att börja med och låtit honom ha den på nätterna men
  det har inte fungerat.

  som sagt, vi klippte napparna (okej jag har en kvar men det vet han inte om) och nätterna har gått hur bra som
  helst, det är bara på dagarna han har tjatat..
  han konstaterar när han är ledsen (för något annat) att nappen är sönder. ingenting om att köpa nya nappar eller
  laga napparna utan bara att napparna är sönder.

  vi har försökt med massa "du får välja en leksak" eller "ge napparna till djuren/tomten/vem som helst" men
  nej, ingenting har fungerat..

  tack för tipset om att klippa napparna!! det var verkligen på tiden för sonen om man säger så ;0)

  SvaraRadera
 44. Gud så hemsk jag måste ha vart som mamma då ;) som laborerade med att ta bort nappen för min son (som fö har en tvillingsyster som aldrig ville ha sin napp) redan vid 8 månaders ålder... då vi höll på att gå under av sömnbrist efter uppvak varje timme varje natt i 2 månader och vi fick för oss att nappen var boven, som åkte ur munnen HELA tiden. Sen dess använde sonen inte napp och behövde den bevisligen inte heller..han är 4 nu och verkar inte ha tagit skada alls, hur glad, go och trygg kille som helst! Tack för din blogg! /C

  SvaraRadera
 45. Mammor som tror dom är så jävla bra, lever i en fantasivärld, vakna upp.......
  Kör på som du gör ...lev i den verkliga världen...

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad!