torsdag 26 september 2013

Hej Blondinbella!

När jag väntade Alice var allting kaos. Mamma var sjuk och all min fokus låg på att överleva själv...och att hålla mamma vid liv tills "krabaten" var född. Jag hann inte lyssna på kloka råd, läsa föräldratidningar, besöka BB eller gå föräldrakurser. När jag väntade Elton var det annorlunda. Då hade jag den där tiden...men inte viljan. För de där "kloka" råden alla ville ge var mest skit. Och i föräldratidningarna målades det upp en bild som inte alls stämde överens med min verklighet. Glada mammor med sovande barn som med glädje ammade sig mätta var tredje timme och sov på nätterna. Välstädade hem, återställda mammakroppar och frysar fyllda av hembakat ekologiskt bröd. Jag var sämst i världen. Jag hatade att vara mamma ibland. Hela min kropp skrek efter egentid på dass, en hel natts sömn och ett par timmar på Ica Maxi utan barn. I frysen låg det Mamma Scans köttbullar köpta på Willys.

Krav. Förväntningar. Åsikter. Kloka mammor som kan allt. Och så jag då. Mest trött och less på den falska bild alla envisades med att måla upp. Fredagsmyset stod mig upp i halsen. Så ja, jag började blogga och skriva om min verklighet. Jag började prata om det. Att det inte alltid är fantastiskt att vara mamma och att det är OKEJ att känna så. Man är inte bara mamma. Man är fortfarande "jag". Man får fortfarande tycka om att umgås med vänner, arbeta, plugga, festa, shoppa, träna, sova och dricka vin. Man blir inte mamma istället för den man var förut. Man får barn...som ett fantastiskt tillskott i sitt befintliga liv och det är en oerhörd ära att få bli mamma. Men långt ifrån underbart många gånger. Och det är okej.

Det har blivit lite av mitt kall det här. Att fortsätta berätta och fortsätta peppa och visa mina "medmammor" att man får lov att ha dåliga dagar och man får lov att njuta av lyxig egentid utan att få dåligt samvete. Livet är bra mycket enklare när man släpper pressen som vi envisas med att sätta på oss själva och varandra. Lika lite som modellerna egentligen är perfekta i en modetidning - lika lite är familjerna perfekta i en mammatidning.

Jag har följt Blondinbellas blogg och karriär och är oerhört imponerad över hennes affärssinne och drivkraft. Hon har gjort många bra val, samlat på sig en massa erfarenhet och blivit otroligt framgångsrik och YEYH för det! Den som många hånade som en "ung och dum blondin" är allt annat än det. Grattis till dina framgångar och BRA JOBBAT! Nu väntar du barn. Nya utmaningar. Jag önskar dig all lycka och är övertygad om att du blir en jättebra mamma. Jag önskar att jag hade haft hälften av din energi och drivkraft.

Jag läser många bloggar och skummar igenom många forum på nätet och har uppmärksammat att det är många som är oroliga för Blondinbellas framtid som mamma. Mammamaffian är på hugget och det är nästan skrattretande att läsa folks kommentarer om att "Hon skaffar väl en barnflicka och fortsätter leva partyliv och egoliv". Att ha en karriär är inte att leva "egoliv". Ingen ifrågasätter papporna. Men vi mammor ska synas in i sömmarna och dömas. Alltid. Isabellas kropp kommenteras, hennes graviditet synas och diskuteras och barnet som inte ens är fött har redan sin framtid utstakad av Maffiamorsorna. Fantastiskt. Varför gör mammor så? Varför måste det tryckas ner och dömas?

Jag gjorde min tavla "Överleva" som en påminnelse till mig själv om hur det egentligen är att vara nybliven mamma. Försäkringskassan. BVC. Kärlek. Bajsblöjor. Sömnlöshet. Kaos. Lycka. Vissa dagar är allting fantastiskt, Andra dagar handlar om att överleva. Och det är okej. Alla har bra dagar - alla har usla dagar. Men vi fixar det! DET ville jag ge till dig Isabella. De orden och en liten lyckohälsning inför mammalivet. Ett litet "skit i alla andra och gör på ditt sätt". Du har en mer erfarenhet av yrkeslivet och det sociala livet än vad jag kanske kommer samla på mig under hela min livstid. Men jag har kunskapen av hur det är att vara mamma. Kärleken. Samvetet. Vardagen. Så jag köpte en fin ram, ramade in en tavla, skrev en liten hälsning och ett par väl valda peppande ord och önskade dig all lycka med familjelivet. Folk kommer alltid att ha åsikter men när du sitter där med värk i mammahjärtat så kom ihåg att du är fantastiskt duktig! Jag slog in ett fint paket och köpte en låda och skickade iväg.

En vecka senare fick jag en lapp ifrån posten angående ett paket som kommit i retur. Mitt i allt kaos med eventet Fab Mamas Blogevent hade jag inte riktigt koll på alla paket i omlopp. Jag misstänkte att det var ditt paket så jag mailade för att se om jag kanske fått fel adress.

Jag fick svar ifrån din assistent. "Vad var det i paketet?" Eeeh...en tavla. "Jag ska kolla med henne om hon är intresserad. Var är det för tavla? " Hm...oj. Ja, det var ju ingen van Gogh direkt. En personlig hälsning ifrån mig...och en lyckönskning inför mammalivet. Till svar fick jag "Denna gång måste nog Isabella tacka nej till ditt erbjudande."

Hoppsan. Så...konstigt. Erbjudande? Ja, jag vet inte riktigt... Man kan inte nå ut till alla såklart och jag var kanske dum som såg Blondinbella som en helt vanlig blivande mamma i behov av lite pepp ifrån en erfaren mamma. Nu får den här "Economistan" betala 210 kronor för att lösa ut mitt eget paket igen, haha.

Där lärde jag mig en ekonomisk läxa - så återigen Isabella: "job well done". 800 kronor - poff! Jag slapp betala 99 kronor i månaden för den läxan...

over and out.

//Meekatt...

33 kommentarer :

 1. Men herre gud är det sant!! Jag har bara tappat talförmågan! Vill mest gråta när jag läser detta!
  Kram till dig för att du är så fin mamma! <3 Och person! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev mest...paff. Tur inte du skickade din i retur, då hade jag mått dåligt! Haha
   Kram vännen! <3

   Radera
 2. Du är verkligen bäst! Verkligen verkligen bäst! En av höjdpunkterna på dagen är att läsa din blogg innan läggdags. Ville bara säga det =)

  SvaraRadera
 3. Skoja med mig?... Låter ju befängt att hon inte accepterar en gåva, och skulle hon inte gilla den kunde hon alltid lägga ut den som en vinst i en bloggtävling :P
  Skämt åtsidor... dålig stil Blodie!

  SvaraRadera
 4. Ja där ser man. Vissa människor alltså! Men men, hennes förlust helt enkelt.

  SvaraRadera
 5. Då kan blondinbella sitta där utan din underbara tavla ! Det är hon som får skylla sig själv ... Jag bara älskar dig din blogg och dina underbara tavlor <3 kärlek till dig

  SvaraRadera
 6. Det är en sån lättnad att få läsa din blogg, mammalivet är inga små.rosa moln, den som påstår det ljuger bara för sig själv. Givetvis älskar man sina barn o ibland är det verkligen fantastiskt, men inte jämt! Precis som allt annat!
  Vi får väl hoppas att det var blondinbellas assistent som tog beslutet att skicka tillbaka tavlan, o att blondinbella läser detta så hon kan beställa en ny, för alla mammor hade behövt den påminnelsen ibland, ja är ok ändå!
  Tack för att du finns Malin! :-)

  SvaraRadera
 7. Kan det vara så att tavlan inte nådde fram till Blondibella över huvudtaget? Jag vet hur assistenter funkar, de kan filtrera rätt hårt. ;-)
  Jag inbillar mig att det rasar in rätt mycket olika saker till henne och att hon inte är personligt inblandad eller kanske ens tillfrågad i många av fallen.
  I annat fall, dåligt stil, verkligen. :-/

  SvaraRadera
 8. Bara så du vet, bästa Meekatt...
  Jag hade klättrat på väggar och gjort frivolter om jag hade fått en sådan fin present och omtanke.
  Vilken fin människa du är! ❤️

  Kramar
  Marie

  SvaraRadera
 9. Ja, jag har läst hennes blogg lite och tycker att hon är knäpp, väljer att inte kommentera dock även om jag är övertygat om att hon inte läser kommentarerna. Jag upplever henne väldigt ego och hoppas att hon kan släppa en del till förmån för sitt barn. Alla gör inte det - hon har absolut lyckats göra karriär, men jag tror inte hon är lycklig, jag tror inte heller att hon har många sanna vänner. Mammamaffian är som den är ;-)

  SvaraRadera
 10. Men vad tråkigt att hon gjorde så! Hon vet inte vad hon gick miste om! Dina tavlor är ju så fina vännen! Vilken fin gest utav dig! Du skriver så BRA Malin! Jag önskar att jag kunde anamma lite av ditt tänk! Du får peppa mig imorgon när vi ses! Längtar! KRAM

  SvaraRadera
 11. Verkar inte som att du är särskilt uppdaterad på vad Isabella utsatts för genom paket och post innan. Kan förstå att hon inte tar emot vad som helst och dessutom öppnar hon inte post och paket själv. Jag kan även fatta att man inte vill ha en tavla som någon okänd målat, något som man själv inte valt. Och om hon ändå bara ska slänga den efter att ha mottagit den (för inte ska hon väl behöva låta den stå i något förråd?) är det väl lika bra att den skickas tillbaka?
  Förstå mig rätt - väldigt gulligt av dig att göra en tavla och skicka men att dissa henne för att hon inte mottar en tavla hon inte ens valt själv tycker jag är fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag dissar inte henne. Jag dissar ju mig själv som tänkte att hon kanske skulle uppskatta gesten och tänkte på henne som en helt vanlig mamma. På något sätt tror jag att hon hört eller sett mitt namn i något sammanhang och misstanken om att jag skulle skicka bajs till en bloggkollega är nog ganska obefintlig, haha. Jo, jag är uppdaterad och vet att hon får en massa skit - vilket var lite av anledningen till min gest. Jag personligen hade tagit emot den, tackat och kastat skiten om jag inte ville ha den. Så är jag uppfostrad. Jag får inget bajs hemskickat men en väldig massa choklad som inte är Geisha. Jag tackar för den med. ;) Ramen kan ju alltid vara bra att ha om inte annat, haha. Så nej, jag dissar inte henne - tvärtom. Jag blev mest...snopen.

   Radera
 12. Hennes förlust-dina tavlor är en bra karta när verkligheten biter en i arslet (och jag har inte ens barn). Blondinbella vill kanske inte erkänna att hon också har tråkvardag. Själv har jag ett block där jag skriver inköps- och att göra-listor. På det blocket står det "Bless this mess". Tänker att det blir lättare att ta itu med röran om jag både erkänner och är snäll mot den.

  SvaraRadera
 13. Jag köper den! Hör av dig katten!

  Daniel, Sinne & Smak

  SvaraRadera
 14. Åh Malin, du är så klok att man bara vill gråta! Det är ju precis så det är!
  Själv är jag just nu sjukskriven för att jag inte vart lika klok som du. Jag la all energi på jobbet, barnen och hemmet och struntade helt i mig själv. Resultatet? Smärtor, deppighet, ångestattacker mm. Har nu i läxa att lära mig hitta egentid i vardagen...
  Jag önskar att någon hade berättat för mig om hur mammalivet verkligen kan vara. Helt underbart men samtidigt jäkligt jobbigt!!
  Stor kram/ Katta

  SvaraRadera
 15. hej, första gången jag tittar in hos dig, är själv en ung mamma till en underbar 7 månaders tjej och känner igen mig i det du skriver om råd.. :) här ska jag titta in oftare, kram!

  SvaraRadera
 16. Det är hennes stora miss, Blondinbellas alltså ! Hon förstod tydligen inte budskapet eller tolka det helt fel.
  Själv ser jag din blogg som en stor inspiration, det är så jäkla skönt att läsa om baksidorna, om verkligheten !!
  En del tycker nog att jag inte är tillräckligt förväntansfull som blivande mamma, för ärligt talat är det så jäkla läskigt ibland !!!
  Men jag går hellre in i denna roll med vetenskapen om att jag kommer sitta där med sömnvrist och blödande bröstvårtor och vissa dagar bara vilja gråta än att bara förvänta mig rosenskimmer och upptäcka verkligheten som en käftsmäll.
  Jag är övertygad om att detta kommer bli det största i mitt liv och att jag kommer älska mitt barn besinningslöst, men det innebär inte att livet plötsligt blir perfekt :)
  Många kramar Malin till dig, en stor inspiration !!

  SvaraRadera
 17. Hahaha, vilken jäkla lirare hon är! Jag började läsa hennes blogg när hon berättade att hon var gravid och tyckte till en början lite synd om henne när hon fick så elaka kommentarer. Nu kan jag inte göra annat än att skratta för i var och varannat inlägg skriver hon ju saker som får henne att framstå som helt blåst....och detta får ju mig bara att tycka att hon är ännu mer blåst :) Hit med tavlan vettja! ;)

  SvaraRadera
 18. ALLA blivande mammor borde få en dos av dig så man verkligen inser att det är INTE som i dom rosa skimrande lyckliga tidningarna.
  Hade jag hittat din blogg innan och efter jag fick första barnen hade jag mått så mycket bättre och hanterat det så mycket bättre.
  För allt är inte perfekt. Det suger att vara mamma mellan varven och det är precis som att så får man inte ens tänka..
  Nej tummen upp för dig! Rak, ärlig och alldeles underbar!

  SvaraRadera
 19. Nämen hjälp så otacksamt!!

  Vilket stort hjärta du har Malin!

  SvaraRadera
 20. Vilket bra inlägg, om varför du började blogga och om en mammas vardag! Jag gjorde det medvetna valet att inte gå med i nån föräldragrupp med nån av barnen just för att inte behöva ha en mammamaffia hängandes i hasorna. Våra flickor är ljuvliga små änglar som får våra hjärtan att sjunga! Och ibland växer deras horn ut och man vill typ slänga sig själv i väggen. Men sånt är livet med barn!

  Synd att din tavla inte togs emot, för man kan ju tänka att glädjen borde bli stor över fin present och pepp och inte en liten bajskorv eller liknande. Jag hade blivit superglad iallafall, för när jag väntade stora tjejen hade jag verkligen behövt lite pepp!

  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 21. Jag gissar på att Blondinbella inte sett paketet utan att det är någon anställd som "sållat" bort det. Synd! Det var snällt av dig.

  SvaraRadera
 22. Hejkonbejkon din galna människa! Jag tror jag flabbar ihjäl mig åt dig. Du blir galnare & galnare för varje dag som går. Hoppas att allt är bra med er och du är nog den roligaste människa jag känner. Bokar vi inte snart ett datum så tror jag snart att jag blir TOKIG.
  Mats ska tävla om en vecka så det är mycket denna sista veckan hemma. Sedan jäklar är det dags för ett dejt. Kram på dig din bajsekorv =) //Carola

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, JA! Vi måste få till en träff jättesnart! Från och med nästa vecka har jag en väldig massa tid så hör bara av dig!

   Kram!

   Radera
 23. men alltså... du, en vuxen människa, skickar ett paket till en 22-årig bloggare, och skriver sedan ett öppet brev till henne på din blogg för att hon inte tog emot det? Buhu. Och det slog dig inte att det kanske var assistenten som tog beslutet, att bloggaren inte ens sett tavlan? Och att du sedan känner glädje för att hon måste betala, som ett litet straff för att hon inte tog emot din tavla? Mållös. Förstår ej. Patetiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, HON behöver inte betala en krona. Läs om - läs rätt. :)

   Radera
  2. Haha "Anonym", jag undrar vem som är mest patetisk här. Meekatt, BB, assistenten eller du? ;D
   Brevet var inget straff för att hon inte tog emot tavlan utan en massa väl valda ord till en blivande mamma. Kändis eller inte , vi är alla samma skrot och korn, eller? Tyckte det var ett fint brev med en massa kärlek och beröm.

   Radera
 24. Mållös.
  Och lite ledsen när jag läser en del kommentarer här.
  Konstigt att de är postade anonymt? ;)
  Fin människa du katten.
  Tycker att vi läsare kan lösa ut din tavla åt dig. Fina fina du.
  Puss.

  SvaraRadera
 25. Vad fint och äkta du skriver, rakt från hjärtat. Samma med presenten, förstår du blev snopen haha
  Tycker du är en kanontjej! Med en fantastisk förmåga att skriva så att man blir berörd, o för det krävs en massa empati. Tråkigt att du får sådant motstånd från samma typer av rädda mammor om o om igen. Ja jag skriver rädda, för det är det som det i grund och botten handlar om. Kanske deras mammor tappade dom i golvet också....vad vet jag. Ibland känns en o annan skruv lös. Men det är bara vad jag tycker ;) Sluta aldrig att tycka, och tycka om....du är en fin mamma, och "medmamma". Tack för att du gör dig hörd. Kram!

  SvaraRadera
 26. Fast om man tänker på hur mycket saker som Blondinbella får skickat till sig där folk vill ha något i gengäld (lite reklam, en länk till en butik eller websida/blogg från hennes stora blogg med massor av besökare) så kan man ju också tänka att det är schyst att tacka nej istället för att acceptera den oannonserade gåvan och sedan inte länka. Du driver ju ändå ett företag och försöker väl tjäna pengar på att sälja tavlorna så helt orimligt var det väl inte av BB/hennes assistent att tro att du hoppades på reklam i gengäld? Annars skulle du ju lika gärna ha kunnat skicka en gratis tavla till vilken mamma som helst i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, om jag hade skickat tavlan ifrån mig som bloggare/företag hade man såklart kunnat tänka så. Nu skickade jag den som privatperson utan att nämna bloggen och det faktum att jag säljer tavlorna. Jag skickar gratis tavlor till mammor som jag tycker behöver det lite då och då.

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad!