onsdag 12 juni 2013

Mammapepp!

NU ska vi ta tag i det här med Mammapeppen! Jag tjatar ju jämt om att vi måste blir bättre på att stötta och hjälpa varandra och kämpa för att minska pressen och det dåliga samvetet. Men hur gör vi då? Vad behöver förändras för att vi mammor ska må bättre?

1. Heja-kroppen-listor! Jag har fått över 50 listor mailade till mig och det är FANTASTISKT! Heja alla er som vågat ta tag i det! Fokus på 10 BRA saker med våra kroppar istället för fokus på det som vi inte är nöjda med! Plötsligt inser vi att vi har skitsnygga ben, kroppar som klarar av att bära och föda barn och bröst som mättar och tröstar våra små. Plötsligt är tigerränderna en karta på livet vi levt och inte något vi ska skämmas över. Heja kroppen!!

2. Heja-mamma-listor! Vad gör mig till en BRA mamma? Vilka egenskaper har jag som barnen uppskattar? Massor med listor har trillat in i inkorgen och mammor som känt sig värdelösa inser när de väl sätter sig ner med papper och penna att de är förbannat bra! Mammor inser att de är duktiga kockar, grymma sagoläsare, sömmerskor, pedagoger, kompisar och kittlare i världsklass. Hatten av för alla mammor! 

3. Våga visa sanningen! Skylta inte bara med de små stunderna av perfektion på era bloggar och Facebookstatusar. Ibland är det perfekt - men långt ifrån alltid! Den där fint uppdukade picknicken slutar ibland i kaos med utspillt kaffe, bajsblöjor, skrikande barn och trötta föräldrar. De där välkammade söta barnen spiller också köttfärssås på kläderna, säger fula ord och vägrar äta upp sin mat. Ingen familj är perfekt. Jag menar inte att folk ska beklaga sig och gnälla en massa - men visa upp lite mer än bara det perfekta. Många mammor (speciellt nyblivna mammor) känner en jättepress på att försöka leva upp till den där bilden av det perfekta familjelivet...som ingen har.

4. Slutligen: Mammapeppen! En enkel sak. Gör något för en annan mamma. Det behöver inte vara en stor sak men något som peppar, hjälper eller uppmuntrar en annan mamma. Det är så många mammor som skriver till mig att jag hjälper dem igenom vardagen med mina ord. Bara ord. Tänk då vad handling kan göra. Jag menar inte att vi ska bjuda varandra på SPA och skämma bort varandra med lyx...utan små saker som betyder mycket. Kanske en vän, granne, arbetskamrat, syster eller bara en mamma du känner till som liksom alla vi andra kämpar med att få ihop livets alla bitar. Åk hem till henne med en sats kanelbullar och säg "Tänkte att du kunde behöva ha lite gott i frysen om det kommer gäster!". Eller ring och säg "Imorgon kommer jag hem till dig i två timmar och fikar och ser en film med dina barn. Du ska ta ett bad...eller åka till Ica Maxi - ensam!" Eller knacka på med en färdiglagad middag hemma hos de nyblivna föräldrarna. Erbjud dig att hämta på dagis en dag... Lägg ett Geisha i brevlådan. Sväng förbi med dammsugaren? Min moster var här i förra veckan och dammsög hela huset. Sist rengjorde hon spisen. Lycka. Igår lagade jag tre middagar och lämnade till en mamma som jag vet behöver lite extra kärlek just nu. Enkla saker som underlättar! 
 
Skicka ett sms och skriv "Du är en fantastisk mamma! Glöm aldrig det!" Påminn varandra om de där bra sakerna vi faktiskt gör! 

Vi har en mamma här i närheten som alltid är så glad och trevlig på morgonen. Man blir liksom glad i hela kroppen bara man ser henne. Och själv utstrålar jag "skjut-mig-känslan" ända fram till klockan tio, haha. Jag sa det till henne i morse. "Lycko dina barn som får spendera morgonen med dig! Önskar att jag kunde utstråla samma glada energi som du!". Jag fick en kram. Hon inser inte själv hur fantastisk hennes energi är för oss andra som bara suger åt oss av den. Alla har vi bra sidor. Alla är vi bra på våra sätt. Påminn varandra! Peppa varandra! Gör något för en annan mamma!

Samla gärna lite bra tips här i kommentarsfältet och berätta vad du gjort eller tänker göra! Gör det enkelt - men gör något för någon. #Mammapepp - here we go!

over and out.

//Meekatt...

7 kommentarer :

 1. Fan vad BRA du är Malin! Det är så bra att du tar upp det här! Vi är så många som klankar ner på oss själva hela tiden! PUSS

  SvaraRadera
 2. JAA! Mammapepp!! Bästa grejen!! <3

  Messade nyss en mamma jag vet är trött och skrev "Imorgon mellan 15-16 ligger du i mitt bubbelbad. Barnen ska se film med mig och du får inte störa!"

  Mer mammapepp åt folket! Heja Meekatt!

  SvaraRadera
 3. Hej.
  I måndags hade jag en riktigt usel dag. Missade att yngsta tösen (2,5) skulle på utflykt med dagis. Mannen lämnade och uppmärksammade inte heller det. När jag kom och skulle hämta som vanligt efter jobb var där tomt. Hittade en fröken som undrade vad jag gjorde på dagis, det var hämtning på det stället utflykten var. I min kalender hade jag skrivit utflykt på tisdagen... jag bröt ihop fullständigt och kände mig som världens sämsta mamma. Jag hämtade min stora tös (6,5) på Fritids och hon visade att hon glatt tappat sin 8:e tand. Jag tog hand om den och vi lade den i ett glas därhemma. Tanden brukar förvandlas till en peng över natten. Kvällen gick förbi i ett nafs, då den lilla tjejen bråkade konstant. Vägrade äta, vägrade borsta tänderna, bråkade med oss alla... När barnen somnat somnade jag på soffan inom 5 minuter. Och tanden... Jag glömde.... På morgonen kom stora tösen ledsen och sade att Tandfen inte hade hittat hennes tand. För att citera dig: Skjut mig!!! Om möjligt sjönk jag ännu längre genom jorden. Jag kom till jobb med en stor klump i magen och gråten i halsen. Loggade in i datorn, mailade två av mina närmsta vänner, som jag brukar skriva av mig till. De tröstade mig via mail och klumpen i magen lättade en aning. Dagen gick som vanligt och jag hämtade ungarna.

  När vi kom hem låg där en stor bukett blommor till mig från dessa två vänner. Och ett fint kort. Tårarna sprutade, men av lycka över att jag har så fina vänner. Mammapepp på hög nivå!! Och tandfen kom inatt istället och lillan fick äta sin matsäck igår efter dagis istället. Ingen skada skedd och alla är glada igen :-)

  SvaraRadera
 4. Jag ska fundera ut något riktigt bra att överraska någon med :)

  SvaraRadera
 5. Malin med tjejerna12 juni 2013 14:05

  När en väninna till mig var nybliven mamma åkte jag och en kompis till henne och gick på promenad i över en timme med bebben. Mamman spenderade tiden med att sussa sött. Bebisen hade nämligen kolik sina första tre månader. En liten gest men värd mycket för en mor med sömnbrist.

  Malin

  SvaraRadera
 6. Jag slutade amma för 3 månader sedan och trodde att hormonerna gått tillbaka till sin vanliga nivå men inte då, för här sitter jag och bölar. Så himla fint! Både ditt initiativ och kommentarerna. Mer mammapepp åt folket! Jag peppade mig själv idag när min farmor sa en klumpig grej och efter att jag varit irriterad en kvart tog jag upp det igen, diplomatiskt, och nu är saken ur världen och ingen är irriterad längre. Bra mycket bättre att reda ut det än att vara sur i onödan. Kram påre!

  SvaraRadera
 7. Alltså, tänk om det fanns fler som du! Du är helt fantastisk!! Jag sitter här och fäller tårar för att jag blir så glad att det finns kärlek här i världen! Man läser så mycket tråkigheter hela dagarna, men bara man struntar i nyheterna så finns den ju faktiskt!!
  Jag ska absolut göra mer för alla mammor jag känner, ska börja med ett sms till en på en gång! Stor kram på dej!

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad!