torsdag 18 april 2013

Tårar, Tandkräm & Gnällig chef!

Alice var trött idag och vägrade borsta tänderna...igen. Kläderna tog jag på henne i soffan samtidigt som hon tittade på Fåret Shaun. Den där fighten med att "klä på dig själv" har jag lagt ner. Man måste välja sina fighter och jag tar gärna på henne kläderna när jag vet att hon är trött. Hjälper det henne att klara av morgonen så är det ett ganska enkelt val. Jag vet ju själv hur det är. Jag är alltid jättetrött på morgonen - oavsett hur mycket jag har sovit. Mamma var likadan. Vi skojade om det i morse jag och Alice. Att man inte fick lov att prata med mamma innan klockan tio på morgonen för då fick man "blicken", haha. Alice ger mig samma onda blick och det är lite roligt.

Tandborstningen är jag dock inte beredd att ge vika på och det ställde till ett jäkla liv. I vanlig ordning började jag med fjäsk...övergick i mutor och avslutade med hot."Borsta nu gumman så du kommer iväg! Jag hjälper dig snygging! Du vill ju lukta gott i munnen och du måste ju vara rädd om din nya fina tand! Den ska du ju ha hela livet!" Som om fjäsk någonsin räddat en morgon här hemma? "Kom nu in och var duktig så gör vi något KUL efter dagis idag!" Vafan? På vilket sätt är det logiskt? Om man inte borstar tänderna så blir det en tråkig eftermiddag? Suck. Avslutningsvis"Om du inte går in och borstar nu så kommer tänderna ruttna och trilla ut! Jag ska ringa tandläkaren så åker vi dit och borstar i eftermiddag istället då!?" Supermorsan. Skräm henne med tandläkaren. Det blir nog jättebra när hon ska dit nästa gång. Jag är en idiot. Men allvarligt talat - JAG ÄR SÅ JÄVLA TRÖTT PÅ ATT DISKUTERA DEN FÖRBANNADE TANDBORSTNINGEN!!! När upphör det?! Vi har gjort detta i FEM år! VAD är problemet?! 

"Ingen vill leka med dig om du luktar illa i munnen." Ja, den är jag extra stolt över. Efter en massa skäll och viss fasthållning fick jag borstat de små tänderna och en ledsen tös kramade mig och gick ut i bilen. Fan. Fan. Fan. Alice grät och "ville stanna hemma hos mamma". Trots att jag var en idiot i morse. Nu luktar hon gott i munnen...mamma vann. Dags att jobba! Chefen tjatar på mig och är allt annat än trevlig. Jag misstänker att det var ett tag sedan hon åt choklad...och hade sex. Jag ska tydligen åka och köpa grejor till mitt nya projekt idag så nu får det bli en dusch och TANDBORSTNING! För INGEN vill leka med mig om jag luktar illa i munnen. 

over and out.

//Meekatt...

19 kommentarer :

 1. Man är inte mer än människa ens när man är mamma, supermamma eller ej! Jag har också klämt ur mig sådana där idiotgrejer när tålamodet runnit ut kring tandborstning, påklädning, slut på TV-tid mm. Sånt händer titt som tätt. Oroa dig inte för mycket. Det viktiga är bara att man pratar om det tillsammans när affekten har lagt sig. Ett förlåt kommer man långt med. Lär man sina barn att mamma och pappa ibland säger förlåt så kommer de också lära sig att så gör man emot andra. "Pay it forward" Stor kram!

  SvaraRadera
 2. Jag brukar visa en fin bild som du använt dig av i din blogg, en karl med väldigt få och fula tänder. "vill ni se ut så här i munnen eller???" Första gången trodde jag att 4-åringen skulle drömma mardrömmar flera veckor efteråt, men nog tusan gick det bra att borsta tänderna! ;-) Tack Katten! :-D

  Men nej, det är samma här på morgonen - jag klär på två trötta barn, en snart-4-åring och en snart-6-åring, ingen tv kör vi här för då går det ännu sämre...
  I höst börjar snart-6-åringen Förskoleklass och hon ska äta frukost hemma, jag bävar och har redan börjat förbereda henne på att ska man ligga och dra sig på morgonen då får man gå upp mitt i natten...

  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 3. Äh klandra inte dig själv Malin. Du verkar vara en helt fantastisk mamma! Ha en härlig dag :)

  SvaraRadera
 4. Det ständigt återkommande dåliga samvetet... Varför kan man inte vara vänner Jämt? Varför kan dom inte lyssna och göra vad dom ska (typ påklädning och tandborstning), så får dom ju göra vad helst dom vill resten av dagen...
  Älskade envisa ungar...

  SvaraRadera
 5. Åh Malin, du är så klok! Tack, tack och åter tack!

  Och föresten, jag tror det är sex och choklad de hatiska skitarna i min blogg behöver.. Let get som sponsorer, ja på choklad då , sex kan jaginte hjälpa dom med!

  SvaraRadera
 6. Tror du behöver lite hjälp faktiskt. Hot och mutor är nog grunden till att du har dessa problem. Dessutom så är morgonen den tid på dagen som vi alla, barn som vuxna, behöver en bra start och som ofta präglar hela dagen. Om det nu är som du skriver så borde du fundera igenom en struktur som passar er familj på morgonen. Gärna klara regler som inte är förhandlingsbara (kliva upp ur sängen i tid, äta frukost gärna tillsammans, duscha/tvätta sig/bortsa tänder, klä sig (tips: Låt Alice ta fram kläder kvällen innan) och gärna att en vuxen berättar vad som kommer att hända efter skolan jobbet för barn gillar att veta vad som ska ske. En synlig klocka i köket eller liknande är också bra för då kan barnen själva se hur mycket tid det är kvar. Det här är inte svårt och barnen är de stora vinnarna. Problemet ligger hos dig och din man.

  Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha ha.
   Förlåt, men jag tror inte alls på vad du skriver.
   Jag har samma problem med diverse morgonbestyr hemma hos mig och har försökt motverka stress och bråk på morgonen i några år.
   Det gåååååår inte.
   Man har dessa dusterna emellanåt. Morgonen är stressande och alla är trötta och vill helst bara dra täcket över huvudet.
   Skaffa roliga rutiner känns inte nåbart.
   Överleva känns som en mer överkomligt mål

   Radera
 7. Ja du, vinster mot femåringar är inte särskilt tillfredsställande. :) "Fuck it"-fågeln says it all!
  Du är fantastisk på att skriva. Mitt första besök här. Hoppade in från Yohanna, som också är fantastisk på att skriva. Mammor med unga barn som dom gnäller om, blir urtrötta på, älskar gränslöst, dagar då ingenting funkar, då ungarna vägrar att samarbeta (som om ungar vet vad det ordet betyder!),etc. etc. För en gammalmor-farmor är det hur kul som helst att läsa. Been there - done that!

  Ruth i Virginia

  SvaraRadera
 8. Jag har mentala dipps ibland när det kommer till barn och det andra kallar uppfostran. När livet är skit och vi inte kommer överens med barnen hamnar vi alltid framför Knattetimmen i SR P4, det finns ett görbra klipparkiv på deras sida där man kan höra på deras råd om "dagens problem". Vi har gått igenom dusch-vägran, fightas med brorsan, bara-mamma-duger...
  Det kanske finns något om tandborstning där också?

  Jag gillar inte Facebook överdrivet, men ska försöka gå in på din sida och posta en artikel som var med i min morgontidning idag. Sparade den för framtiden, och tänk att den kanske kan komma till användning redan idag...

  Rebecca (utan lilla J)

  SvaraRadera
 9. Har inte följt din blogg så länge och kanske har detta diskuterats innan men har Alice sin egen eltandborste? Kanske kan det göra saken lite roligare och mer uthärdlig? Särskilt om hon får burra runt i munnen själv lite först...? Finns ju alla möliga typer av eltandborstar för barn, med diverse figurer/superhjätlar/prinsessor/bamse/osv... Ett tips som jag själv fått som kanske kan vara värt att testa! Håll ut!

  SvaraRadera
 10. Det finns många gånger man kommer på sig att de ord man valt inte riktigt är bra i längden, för stunden (typ 3 sekunder) känns det bra, sen ja som du säger va f.. Min minsta är likadan (tror jag) men där får jag hålla fast, jag mutar inte, jag bara kör på, kanske inet funkar på en lite starkare 5-åring?
  Ha de nu så bra fina du, hoppas du blir lika lycklig av vårsolen som jag
  KRAM!

  SvaraRadera
 11. SKulle du kunna göra mig en liten tjänst ? :) in på min blogg och rösta fram min söta bebis ? :)
  ankpung.blogg.se Tack på förhand

  SvaraRadera
 12. Haha! Vem hotar inte barnen med att tänderna kommer ruttna och att tandläkaren kommer bli jättearg?? Haha! Jag har gjort det MÅNGA gånger! Hoppas du har fått massor av Geisha idag och att Freddy ger dig ett rejält skjut ikväll! Låter som att du behöver det! PUSS

  SvaraRadera
 13. Haha du är ju den mest underbara som finns!
  "Om du var en blomma, och jag en kooo, skulle jag käka upp dig, för du är så goo"
  TACK UNDERBARA för att du förgyller mina dagar med ett evigt skrattande!

  SvaraRadera
 14. Ja ja chefer är en underlig sort dom är som vädret i bland solsken
  i bland är dom som ett åskmoln det finns aldrig mellanting på dom
  som sagt det är bara att slå till dövörat

  SvaraRadera
 15. Anonym Anna-Karin här ovan. Vilken drömvärld lever du i? Verkligheten med normala morgontrötta och trotsiga barn funkar inte så. Hot, löften och mutor är hu det ena som funkar någorlunda effektivt.

  Mvh "en mamma som lovde sina barn i måndags att åka till vattenpalatset på fredag om dom skötte sig hela veckan. Och hotade med att inte åka alls när bråk uppstod"

  SvaraRadera
 16. Jag bara ÄLSKAR att läsa dina inlägg. Rakt på bara. Inga förskönande omskrivningar. Faktiskt den enda föräldrabloggen jag står ut med.
  Duger det som bra betyg eller... ;)
  Och så en liten släng åt snåla Totte... Bara choklad....????
  Nej nu ska jag sluta skratta och försöka sova någon timme också.
  Natti natti bästa mammabloggare. Love U!!!!

  SvaraRadera
 17. Min son har en Musse pigg el tandborste somhar 16olika, kända barn melodier å spelar 1 melodi när tandborsten tycker man e klar... Den tycker han e rolig å då blir de roligt å borsta oxå :)

  SvaraRadera
 18. Sonen tjafsade oxå om tandborstningen ett tag. Vi googlade på karies och visade honom bilderna, efter det vägrar han hoppa över tandborstningen, oavsett hur trött mamma än är på kvällen ;)
  Tack för en fin blogg med hög! Igenkänningsfaktor /Lena

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad!