fredag 29 juni 2012

Att vara skyldig

Bloggen Ergo Sum - "En blogg om mittinattentankar, underdagenfunderingar och om livets stora gåta - i all sin anspråkslöshet sådär..." är en utav mina absoluta favoriter och tjejen som ligger bakom de fantastiska texterna är Monika. Jag älskar sättet som hon uttrycker sig på, hon är fenomenal med orden och jag älskar känslan i hennes texter. Läs inlägget "Att förälska sig i Paris" så förstår ni.

NU har jag fått äran att bjuda er på Ergo Sum - inne hos mig! Yeyh! För ett par timmar sedan skrev jag till henne att jag önskade "en Ergo Sum-text" om föräldraskapet...kampen med att få till vardagen och om hur alla studerar en in i minsta detalj som mamma...och bara någon timme senare trillar den här fantastiska texten in i min inkorg. Tack! Varsågoda - läs och njut! :)


"Meekatt har upplåtit mig en plats på hennes blogg... Generat rodnande över att en så otroligt duktig skribent upplåter sina domäner åt mig, kan jag bara bocka av tacksamhet. M - tack för alla härliga skratt du bjudit på och alla dina dråpliga berättelser. Det gör det lättare att vara människa!

Att vara skyldig

Blir stående vid din sängkant och betraktar dig, mitt sovande barn. Du är vacker. Allt med dig är vackert. Anar ditt leende och hör strömmen av dagens händelser dra igenom ditt rum. Alla skratt, all lek och alla tankar. All oro och ängslan. Mitt barn, min son. Min vackra son. Dig är jag skyldig min förbehållslösa kärlek. Det är min eviga gåva till dig.

Du kommer att växa upp. Leva ditt eget liv. Det är det jag förbereder dig inför. Vill att du skall tro på dig själv, på din förmåga. Veta att det du kan och gör räcker till. Att jag är stolt över dig. Jag vill lära dig att misslyckas och att resa dig upp igen. Ty sådant är livet: ibland upp och ibland ner. Ibland frotterar vi oss i lyckans strålglans och andra gånger kippar vi efter andan i dyn. Du skall inte vara rädd för varken det ena eller det andra. För du skall veta att du är älskad. Oavsett.

Du skall få lära dig att inte ta dig själv på alltför stort allvar. Att bjuda på dig själv. För det räcker att du tar din kunskap på allvar. Skratta åt fånigheter, för det kommer finnas gånger du kommer att gråta av smärta. Spar den hulkande gråten tills dess, spill den inte över petitesser.

Vad du äter, hur du går klädd, vilken barnvagn du åkte i säger ingenting om vem du är. Alls. Det berättar bara för dig om dina egna föräldrars uppfattningar om rätt eller fel, om deras önskan om att få tillhöra en viss klick, om deras säkra osäkerhet. Du förstår – ibland går vi föräldrar vilse i vår strävan efter att visa dig vår kärlek. Vi koncentrerar oss på alla de ytliga sakerna, på att hålla koll på vad andra föräldrar gör, på att ge goda råd som ingen frågat efter. Vi gör det av kärlek till dig. För att det är det sättet vi förmår att visa kärlek.

Jag visar dig min kärlek genom att lära dig att det är ok att sjunga högt när andan faller på. Att visa att man även som vuxen kan vara ledsen ibland, trött ibland. Att respektera andra människor genom att hälsa på dem, men inte tvinga dig att umgås med vuxna för att jag vill. Jag lär dig utveckla din fantasi genom att inte alltid organisera din tid för dig. Att ha tråkigt ibland föder forskare, vetenskapsmän, kreativa konstnärer. Och jag låter dig träffa människor ifrån alla delar av världen. Genom det ger jag dig en förståelse för olikheter.

Så hoppas jag att jag ger dig rikedom. En rikedom att själv ta ett beslut i vuxnare ålder om vilken form av kost du anser bäst, vilken typ av kultur du vill ta till dig, vilken typ av människa du vill bli. För genom att inte förakta andras sätt att leva har jag inte beskurit din spelplan. Jag har inte stigmatiserat och klassat något som sämre eller bättre. Du kan välja fritt. Med den kunskap du besitter kommer du nog välja det som passar dig bäst. DET, tillsammans med min kärlek till dig är min gåva. Det är det jag är skyldig dig."

37 kommentarer :

 1. Sitter här med gråten i halsen. Vilken text! Tack Meekatt för att du fick upp mina ögon för Ergo Sum! Så fint skrivet! Kärlek!

  SvaraRadera
 2. Du är fantastiskt!! Kloka fina du! Tack för att du ville synas inne hos mig och tack för en fantastisk text!

  SvaraRadera
 3. Tårarna kom redan på andra raden! Vilken fantastisk fin text! <3

  SvaraRadera
 4. Oj vilken text! Den tog andan ur mig totalt. Så vackert o klokt skrivet.
  Tack för ett underbart blogg tips. Kram

  SvaraRadera
 5. Håller med! Otroligt fint skrivet! Och tankvärt!

  SvaraRadera
 6. Vad vackert! Otrolig text! Tack för ett kanontips! Här ska läsas!

  Meekatt: Väntar på andra fasen av Meekatt vs Mammamaffian", haha!

  SvaraRadera
 7. Wow! Bra jobbat! Kände just för att skriva ut din text, vika ihop den och bära den med mig dem närmaste 20 åren. Med den till hands kommer jag snabbt kunna ladda om som förälder, i svåra situationer. Tack!

  SvaraRadera
 8. Jättebra! Jag länkar det här inlägget på Facebook nu. Trevlig helg!!

  SvaraRadera
 9. Fantastisk text! Måste kika in lite mer där!

  SvaraRadera
 10. Jag har aldrig förstått det där med Gästbloggeri men nu förstår jag. TACK för ett toppentips till en härlig blogg! Texten är magisk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. <3 - hoppas du inte blir besviken på bloggen..

   Radera
 11. Sitter nästan och gråter! Vill bara köra och köpa en skriva och skriva ut detta och sätta på kylen...
  Så fina ord..

  SvaraRadera
  Svar
  1. <3 - tack, tack för att jag fått beröra.

   Radera
 12. Vilken vacker och tänkvärd text!

  SvaraRadera
 13. Underbart vackert! Och tänkvärt... Måste tydligen börja titta på den bloggen också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. <3 - tack, och hoppas jag kan leva upp till förväntningarna och få dig att fortsätta läsa.

   Radera
 14. Absolut underbart! Det ska jag skriva ut och scrappa en vacker tavla av åt min dotter! (men kommer nog ändra ordet "son")

  SvaraRadera
  Svar
  1. <3 - tack, och hoppas att din dotter alltid kommer att förstå hur mycket du älskar henne.

   Radera
 15. Helt underbart skrivet! Var tvungen att dela på fb, så att fler får upp ögonen för era underbara bloggar:)

  SvaraRadera
 16. Alla ni som kommenterat: tack, tack och tack för alla era fina ord! Jag är överväldigad! På sant - fullkomligt ärligt. Malin: tack för att jag fick lov att gästblogga hos dig! Det har varit en sann ära!

  Gott folk där ute - alla ounikt unika - hoppas ni har en bra helg! <3

  SvaraRadera
 17. Ska vi botanisera bland Strandhuggets läckerheter en dag i veckan? Har du någon dag då du vet att du är lite så där extra sugen? ;)

  (För övrigt har Tobleronewienerbröden även nått oss stabor i Laholm. Hittade dom på Preem i lördags. Oh, lycka!)

  Kram

  SvaraRadera
 18. Så bra och fint skrivet!

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad!